Szórakozás

Teljes hosszában futotta át Afrikát, és ezzel rekordot állított fel a brit Forrest Gump

FETHI BELAID / AFP
Az Afrikát a történelem során elsőként hosszában átfutó rekorder, Ross Cook (középen) és a rajongói a célba érkezés napján, 2024. április 7-én, a tunéziai Angela-fok közelében.
FETHI BELAID / AFP
Az Afrikát a történelem során elsőként hosszában átfutó rekorder, Ross Cook (középen) és a rajongói a célba érkezés napján, 2024. április 7-én, a tunéziai Angela-fok közelében.
A Legkeményebb faszi becenéven ismert férfinak majdnem egy évig tartott, amíg a Dél-Afrikai Köztársaságból a kontinens nyugati partvidékén eljutott Tuniéziába.

A közösségi médiában csak Hardest Geezer, azaz a Legkeményebb faszi néven ismert brit fiatalember, Russ Cook az elmúlt egy évet azzal töltötte, hogy Afrika legdélebben fekvő pontjától, a Dél-Afrikai Köztársaságban található Tű-foktól (más néven Agulhas-foktól) elfutott a kontinens legészakibb pontjáig, a Tunéziában található Angela-fokig (Ras Angeláig) – számolt be a Guardian.

A több mint 16 ezer kilométeres távot 352 nap alatt tette meg a 27 éves sportember, akinek a teljesítménye rekordnak számít, hiszen ő az első ember a világon, aki teljes hosszában átfutotta Afrikát.

A nyugat-sussexi Worthingből származó Cook még 2023 április 22-én indult el Dél-Afrikából a több mint 376 maratonnal felérő kalandra, és a kontinens nyugati partvidékén vezető útja során 16 különböző országot érintett, míg végül vasárnap megérkezett Tunéziába.

A fiatal sportoló útja nemcsak az embert próbáló táv, és a különböző országok vízumszabályai miatt volt nehéz, hanem azért is, mert félúton, Angolában egy időre feltartóztatta őt egy csapat állig felfegyverkezett emberrabló, a Kongói Köztársaságban pedig macsétás férfiak ejtették foglyul.

Cook azonban a saját határai feszegetése mellett azért vágott bele a kihívásba, mert pénzt akart gyűjteni a Running Charity nevű, hajléktalanok és problémás fiatalok számára futó- és mentálhigénés programokat biztosító jótékonysági szervezetnek, illetve a Sandblast nevű, Szaharában élő népeknek segítséget nyújtó szervezetnek.

Az akció pedig olyan jól sikerült, hogy végül 600 ezer fontot, azaz több mint 272 millió forintot kalapozott össze a két jótékonysági szervezetnek.

De a futással egybekötött jótékonykodás természetesen nagyon kimerítette a kalandjairól a közösségi médiában rendszeresen beszámoló fiatalembert. Így nem is csoda, hogy Russ Cook az őt éljenző tömeg, és az utolsó szakaszra kíséretnek érkező futótársak gyűrűjében először csak annyit tudott mondani, hogy

Kicsit fáradt vagyok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik