Szórakozás

Idegenek csak úgy odamennek ehhez a kislányhoz, hogy megérintsék a haját

A brit gyerek különös rendellenességben szenved.

Fésülhetetlen haj szindróma – ez az a rendkívül ritka genetikai betegség, amelyben egy hároméves brit kislány szenved. És rajta kívül nagyjából még 100 ember az egész világon.

A Great Blakenhamben élő Layla egyéves volt, amikor diagnosztizálták ezt a különös rendellenességet – írja a BBC.

A szindróma jellemző tünetei: a durva, ezüstszőke, gyapjas haj, ami gyakran száraz – az ilyen hajviseletet látva sokan asszociálnak Albert Einsteinre (egyes feltételezések szerint nem kizárt, hogy ő is ennek a szindrómának köszönhette ikonikus frizuráját).

Míg a szülők manapság – általában érthető okokból – nem szívesen posztolnak fotókat a gyerekükről, Layla anyja fontosnak tartotta, hogy Instagram-oldalon mutassa meg a kislány különlegességét, méghozzá azért, hogy megmutassa, „a másság szép”, és hogy a külvilág is megértse a jelenséget.

A család természetesen nem részesíti különleges bánásmódban a gyereket – de a „világ többi része másként bánik vele” – mondja az anya. Az emberek ugyanis gyakran

csak úgy – minden előzetes kérdés és beleegyezés nélkül – sokszor odamennek a kislányhoz, és megérintik a haját.

Layla családja számára ezért az is feladat, hogy elmagyarázzák a kislánynak a beleegyezés fontosságát. Az anya azt is elmondta, hogy nemrég egy szupermarketben egy férfi – nem túl kedves stílusban – kérdőre vonta őt, miért fésüli ilyenre a gyereke haját, ami „úgy néz ki, mintha lufikat dörzsöltek volna hozzá”.

Ilyenkor aztán az anyának alaposan át kell gondolnia gondolta, hogyan reagáljon, hiszen meg kell tanítania Laylának, hogyan kell az ilyen helyzeteket kezelni. Így ebben az esetben nem is reagálhatott másképp, mint hogy azt mondta, nem tett semmit a gyerek hajával: „így természetes, és szerintem gyönyörű”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Layla Davis (@laylas_locks) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik