Szórakozás

Közel 2 millió dollárt keresett azzal, hogy kihallgatta a felesége munkamegbeszéléseit

SDI Productions / Getty Images (illusztráció)
SDI Productions / Getty Images (illusztráció)
A home office nyújtotta különleges lehetőséget megragadó amerikai férfit bennfentes kereskedelemmel vádolják.

Az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete azzal vádol egy férfit, hogy 1,8 millió dollárt (647 millió forintot) keresett bennfentes kereskedelemmel, amihez a bizalmas információkat úgy szerezte meg, hogy kihallgatta az otthonról dolgozó felesége munkamegbeszéléseit – számolt be a Guardian.

A tőzsdefelügyelet tájékoztatása szerint Tyler Loudon azért tudta kihasználni a távmunkában rejlő különleges lehetőséget, mert a felesége a BP olajipari vállalat fúziókért és felvásárlásokért felelős vezetője volt, és ebben az időszakban éppen egy ohiói cég felvásárlását menedzselte. A felesége kihallgatásával pedig még azelőtt tudomást szerzett az üzletről, hogy nyélbe ütötték volna – így hasznot is tudott húzni belőle.

A tőzsdefelügyelet vádjai szerint a texasi Houstonban élő férfi nem csak úgy távolról hallgatózott, hanem volt olyan is, hogy konkrétan lehallgatta a feleségét, aki közben a tőle hat méterre, az otthonukban kialakított irodájában tárgyalt online.

A szabályozó hatóság szerint Loudon még az üzlet tavaly februári bejelentése előtt vett magának 46 ezer részvényt a felvásárlás előtt álló ohiói cég értékpapírjaiból anélkül, hogy a felesége tudott volna róla.

Az ohiói cég részvényeinek az értéke pedig a felvásárlás után 71 százalékkal emelkedtek meg – így a férfi 1,8 millió dolláros nyereséggel tudta eladni a saját részvénycsomagját.

A tőzsdefelügyelet vádjai szerint a 40-es éveiben járó férfi csak aztán vallotta be a feleségének az egészet, hogy eladta az értékpapírokat, és az egészet azzal magyarázta, hogy segíteni akart neki, hogy többé ne kelljen olyan sokat dolgoznia.

A felesége azonban úgy döntött, hogy jelenti a feletteseinek az ügyet, akik később annak ellenére is elbocsátották, hogy nem volt semmi bizonyítékuk arra, hogy a nő tudatosan szivárogtatta volna ki a bizalmas információkat a férjének.

Majd a történtek után újabb komoly döntést hozott, és elhagyta a férjét, valamint a válókeresetet is benyújtotta már azóta.

Azonban a férfi kálváriája itt nem ért véget. Hiszen a számára legszerencsésebb forgatókönyv szerint is úgy úszhatja meg legolcsóbban az egészet, ha a pénzt kamatostul visszafizeti.

Tyler Loudon nem tagadta a tőzsdefelügyelet bíróságra benyújtott panaszában foglaltakat, és bele is egyezett egy részleges ítéletbe, ami a bíróság jóváhagyásától függ. Ez az ítélet eltiltaná őt a vállalati vezetői szerepvállalástól, de arra is kötelezné, hogy visszafizesse a bennfentes kereskedelemből származó pénzt származó pénzt, és a kamatait, valamint a bíróság által meghatározandó további bírságot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik