Szórakozás

Nyolcéves kisfiú lett a legfiatalabb sakkjátékos, aki valaha legyőzött egy nagymestert

Egy másik nyolcévesnek az alig egy héttel korábbi rekordját döntötte meg.

Egy nyolc és féléves gyerek lett a valaha volt legfiatalabb játékos, aki legyőzött klasszikus sakkban egy nagymestert – írja a Guardian.

A szingapúri Ashwath Kaushik vasárnap mérettette meg magát a svájci Burgdorfer Stadthaus-Openen játszott háromórás sakkpartin, ahol legyőzte a 37 éves Jacek Stopát, egy lengyel nagymestert. Kaushik február 18-i győzelme talán még megdöbbentőbb annak fényében, hogy ezzel egy másik nyolcéves gyerek rekordját döntötte meg, ráadásul a két eredmény közt alig telt el egy hét, ugyanis a szerb Leonid Ivanovic február 12-én győzött le egy nagymestert Belgrádban, mindössze nyolc éves és 11 hónapos korában.

Mint a Chess.hu írja, Ashwath a csodagyerekek azon generációjához tartozik, akik úgy tűnik, olyan rendkívüli eredményekkel írják át a játék normáit, amelyekről öt-tíz évvel ezelőtt szinte hallani sem lehetett. A legtöbb gyerek nyolcéves korában alig ismeri a sakkszabályokat, de egyre gyakrabban képesek felvenni a versenyt erős, címzetes játékosokkal.

Az új rekorder négyéves volt, mikor szülei megismertették vele a sakkot, és ma már hétköznaponként napi két órát, míg hétvégenként hat-hét órát is eltölt a játékkal. A fiú edzője, Kevin Goh Wei Ming elmondta, hogy Ashwath családja rendkívül támogató, nem gyakorolnak rá túlzott nyomást, és hagyják, hogy a saját céljait kövesse – ez pedig nem más, mint a világbajnoki cím.

Bár Magyarország fiatal tehetségek terén nem emelkedik ki, azonban minden idők legjobb női sakkjátékosát, Polgár Juditot bő egy éve beválogatták a sakk halhatatlanjai közé is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik