Szórakozás

Egy ukrán modellt választottak Japán legszebb nőjévé, botrány is lett belőle a szigetországban

„Voltak faji korlátok, ezért nagy kihívást jelentett, hogy elfogadtassam magam japánként” – mondta győzelmi beszédében az ötévesen Japánba költöző Carolina Shiino. Majd több mint egy napon át nem is osztotta meg népes követőtáborával, hogy szépségkirálynővé választották a Miss Japan 2024-en.

Egy ukrán születésű modellt választottak idén Japán szépségkirálynőjévé, ám a Miss Japan 2024 címet elnyerő Carolina Shiino öröme nem lehet felhőtlen. A BBC szerint ugyanis a külföldi behatásoktól tradicionálisan elzárkózó szigetország lakói közül rengetegen felháborodtak azon, hogy egy japán gyökerek nélküli nő nyerte el a koronát.

A 26 éves modell Ukrajnában született, és ötéves kora óta él Japánban. De Carolina Shiino győzelme nemcsak azért számít történelminek, mert japán felmenők nélkül nyerte el a koronát, hanem azért is, mert ő az első honosított japán állampolgár, akit szépségkirálynőnek választottak.

Így a győzelme természetesen újjá is élesztette a vitát arról, hogy mit jelent japánnak lenni.

„Voltak faji korlátok, ezért nagy kihívást jelentett, hogy elfogadtassam magam japánként” – mondta az örömkönnyeivel küszködve a győzelmi beszédében, majd arról beszélt, hogy a díj elnyerésével „egy álma” vált valóra.

„Hálával tölt el, hogy japánként ismertek el ezen a versenyen” – nyilvánított köszönetet szépségkirálynőhöz méltó módon.

Bár egyesek „az új idők jelét” látják a  győzelmében, rengeteg kritika érte a szervezőket azért, mert konzervatív japánok tömegei szerint az új királynő nem úgy néz ki, mint ahogy a Miss Japan cím birtokosának illene.

A brit közmédia szerint 2015-ben az okozott hasonló botrányt, hogy akkor a félig japán, félig afroamerikai Ariana Miyamoto nyerte el a megtisztelő címet. Az ő győzelme annak ellenére vetett fel hasonló kérdéseket, hogy ő legalább félig japán volt.

„Ez a személy, akit Miss Japannak választottak, még csak nem is japán keverék, hanem tisztán, 100 százalékban ukrán. Megértem, hogy gyönyörű, de ez a Miss Japán. Hol van a japánság?” – tette fel a kérdést egy felháborodott japán twitterező az X nevű közösségi oldalon.

Ha félig lenne csak japán, az persze nem lenne gond. De etnikailag 0 százalékbanban japán, és még csak nem is Japánban született

– írta egy másik felhasználó a korábban Twitternek nevezett platformon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Karolina / カロリーナ🦋 (@karolina0824) által megosztott bejegyzés

Voltak olyanok, akik egyenesen odáig mentek el, hogy az a döntés, hogy egy japán gyökerek nélkül európai modellt választottak Japán egyik szépségkirálynőjévé, a japán társadalom felé is rossz üzenetet közvetít.

És voltak olyanok is, akik szerint az orosz-ukrán háború árnyékában politikai gesztusként választották szépségkirálynővé Carolina Shiinót. „Ha orosznak született volna, nem nyert volna. Esélye sem lett volna. Nyilvánvaló, hogy a kritériumok most politikai döntés. Milyen szomorú nap ez Japán számára” – adott hangot csalódottságának egy hozzászóló.

Ai Wada, a Miss Japán Nagydíj szervezője a botrány árnyékában azt mondta a BBC-nek, hogy a zsűri „teljeskörű bizalmat” szavazott a győztesnek.

„Gyönyörű, illetve udvariasan beszél és ír japánul. Ő sokkal japánabb, mint mi vagyunk” – fogalmazott.

Carolina Shiino még tavaly év elején jelentette be közel 90 ezres követőbázisának az Instagramon – természetesen japán írásjeleket használva –, hogy elnyerte a japán állampolgárságot. Akkor azt írta: „lehet, hogy nem néz ki japánnak”, de az elméje a szigetországban felcseperedve már rég „japánná vált”.

Azonban a mostani győzelméről a botrány árnyékbán már több mint egy napja nem osztott meg egyetlen bejegyzést sem élete eddigi talán legnagyobb sikeréről, kizárólag 24 óra után kámforrá váló Instagram-történeteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik