Szórakozás

A szótárakat is utolérte a floridai „genderüldözés”

mage Source / Getty Images (illusztráció)
mage Source / Getty Images (illusztráció)
Az amerikai állam új gyermekvédelmi törvénye miatt több mint 1600 könyvet kellett levenni az egyik floridai tankerület könyvtárainak a polcairól – köztük általános iskolásoknak szánt szótárakat, de még a Guinness Rekordok Könyvét és Anna Frank naplóját is.

Több mint 1600 könyvet vettek le egy floridai tankerület könyvtárainak a polcairól – köztük a Webster diákoknak szánt szótárát is –, hogy megfeleljenek az amerikai államban nyáron bevezetett szexuális felvilágosításról szóló törvénynek, ami megtiltja a szexuális témájú könyvek fiataloknak való bemutatását – írja az NBC News.

A Florida Panhandle tartományban található Escambia megye tankerületében öt szótár, nyolc enciklopédia, a Guinness rekordok könyve és Anna Frank naplója is a cenzúra áldozatává vált. De emellett Malcolm X, Oprah Winfrey és Beyoncé életrajzát sem kölcsönözhetik ki a nebulók az új szabályok értelmében.

A könyveket nem tiltották be teljesen, de most meg fogják őket vizsgálni, hogy megfelelnek-e a floridai képviselőház 1069. számú törvényjavaslatában meghatározott irányelveknek, amik – Ron DeSantis republikánus kormányzó gender- és LMBTQ-ideológia elleni harca jegyében – a tanulók reproduktív egészséggel és az ehhez kapcsolódó szexuális témák közoktatásba való beemelését még a végzős középiskolások körében is.

A májusban aláírt és júliusban hatályba lépett törvényjavaslat része volt az állami törvényhozás azon javaslatainak, amik a nemi identitás és a nemi identitás tanításának szabályozására irányultak az állami iskolákban.

Egyelőre nem világos, hogy mikor születik végleges döntés arról, melyik könyvek kerülhetnek vissza az iskolák könyvtárainak polcaira, és melyeket kell betiltani. De az NBC News szerint a tankerület ellen több szervezet is pert indított a szólásszabadság megsértése miatt.

A Deutsche Welle magyar példából is merítő floridai törvényről szóló videója itt tekinthető meg.

Magyar példából is merítő floridai törvény miatt aggódik az USA melegközössége
A magyar gyermekvédelmi törvény által is inspirált új szabályozás felkorbácsolta az érzelmeket az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik