Szórakozás

Udvaros Dorottya a Nemzeti Színházban történt balesetről: Keressék tovább a felelősöket!

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
A színésznő szerint ennek az ügynek precedensértékűnek kell lennie.

Udvaros Dorottyával a Telex újságírója készített nagyinterjút karácsony előtt. Ebben a Nemzeti Színház színművésze arról a november 10-i színházi balesetről is beszélt, mely során két kollégája, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Rómeó és Júlia előadása közben lezuhantak egy csaknem három méter magas díszletelemről, súlyos végtagsérüléseket szenvedve. Az ügyben belső vizsgálat indult, ami azóta már le is zárult: a Nemzeti nyolc alkalmazottjából álló bizottság úgy ítélte meg, hogy egyszemélyi felelősség senkit sem terhel, így Vidnyánszky Attila, az intézmény igazgatója visszavonta a lemondását.

Udvaros Dorottya 2002 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja, azon kevesek egyike, akik Vidnyánszky 2013-as érkezése után is maradtak a színházban. Erről, illetve a színpadi balesetről a színésznő így beszélt a Telexnek:

Amikor Vidnyánszky Attila lett a Nemzeti igazgatója, tudtam hinni abban, hogy különleges előadásokat fogunk létrehozni, és nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz az ő különös, költői színháza. Ez az expresszív megközelítés egészen más, mint az a realista színházcsinálás, amit viszont Ascher Tamáséknál tényleg senki nem csinál jobban. És ott van még a Nemzeti nagy lehetősége, a nemcsak az országban, de Európában is egyedülálló színpadtechnika, amitől sok rendező megmámorosodik. Ennek a technikának volt egy drámai pillanata ez a mostani baleset. A nagyszínpadon nagy és bonyolult díszletek vannak, de akkor sem történhet meg, hogy három méter magasan egy szereplő kiléphet hátra a vak sötétbe, a semmibe, és nincs ott egy védőkorlát. Ezért ennek az ügynek precedensértékűnek kell lennie, keressék tovább a felelősöket, nem lehet mismásolni, mert nem szabad, hogy még egyszer ez megtörténjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik