Szórakozás

A Legfelsőbb Bíróság kimondta: Harry herceget lehallgatta a Mirror kiadója

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP
A brit herceg részleges jogi győzelmet aratott telefonhekkelési ügyében.

Pénteken ítélet született Harry herceg a Mirror Group Newspapers (MGN) lapkiadó elleni perében, amit azért indított – egyébként három másik brit hírességgel együtt –, mert állítása szerint a bulvárbirodalom lapjai (például a Daily Mirror és a Sunday Mirror) gyerekkora óta jogellenesen gyűjtenek információt róla, aminek részeként egyebek mellett a privát telefonbeszélgetéseit is lehallgatták. A tárgyalás májusban kezdődött, a sussexi herceg júniusban tanúvallomást tett.

Timothy Fancourt bíró december 15-én a BBC tudósítása alapján kimondta:

A MGN 2006 és 2011 között „kiterjedt hekkertevékenységet” folytatott,

amiről Sly Bailey, a Mirror korábbi vezérigazgatója tudott, de szemet hunyt felette. A bíróság szerint az ügyben vizsgált 33 cikkből 15-höz illegális lehallgatással szereztek információkat.

A Legfelsőbb Bíróság több mint 140 ezer fontos, átszámítva 62,5 millió forintnál is nagyobb összegű kártérítést ítélt meg Harry hercegnek. Fancourt bíró a büntetést csekélynek nevezte, de szerinte tükrözi a sérelem mértékét, amit a herceg elszenvedett.

A Mirror cégcsoport már reagált is az ítéletre, a kiadó szóvivője közleményében a következőket írja:

Üdvözöljük a mai ítéletet, amely kellő tisztánlátást biztosít a vállalat számára ahhoz, hogy továbblépjen a sok évvel ezelőtti események után. Ahol történelmi visszaélések történtek, ott fenntartás nélkül bocsánatot kérünk, teljes felelősséget vállaltunk és megfelelő kártérítést fizettünk.

Harry herceg a jogi csapata által felolvasott nyilatkozatában azt írta, „a mai az igazság és az elszámoltathatóság nagy napja”. Kiemelte: nemcsak a hekkelés tényével van baj, hanem azzal, hogy az MGN korábban eltussolta az ügyet, és annak megdöbbentő méreteit csak a bírósági eljárás hozta felszínre.

Az igazságszolgáltatáshoz vezető út lassú és fájdalmas lehet

– áll a herceg levelében, melyben kifejezte a szabad és őszinte, szükség esetén megfelelően elszámoltatható sajtó iránti igényét. Üzenete végén tisztelettel felszólította a hatóságokat, hogy tegyék meg kötelességüket a brit közvélemény irányába, és vizsgálják meg, hogy vádat emelnek-e az MGN és a törvényt megszegők ellen.

Kapcsolódó
„A bulvársajtó úgy gondolta, abszolút az övék vagyok” – Harry herceg tanúvallomást tett a londoni Legfelsőbb Bíróságon
A 19. század óta ő az első magas rangú királyi személy, aki a tanúk padján szólal fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik