Szórakozás

A babokban látja a hosszú élet titkát a 115 éves asszony

Eva-Katalin / Getty Images (illusztráció)
Eva-Katalin / Getty Images (illusztráció)
De a matuzsálemi kort megélő asszony nem csak a hüvelyesek mellett tett hitet.

Egy idős asszony, aki nemrég lett 115 éves, elárulta, hogy a kellő mennyiségű babfogyasztásban látja a hosszú élet titkát.

A Daily Mirror által bemutatott brazil asszony, Helena Pereira dos Santos népes családja – köztük 15 dédunokája – társaságában ünnepelte meg, hogy ilyen szép kort élt meg. A születésnapja alkalmából pedig azt is elmesélte: úgy gondolja, az egyetlen dolog, ami 11 évtizeden át jó erőben és egészségben tartotta őt, az a „babokban gazdag étrendje” volt.

Az idős asszony még 1908-ban született, vagyis négyéves volt, amikor elsüllyedt a Titanic, és hatéves volt, amikor kitört az első világháború.

Persze nem csak a babok voltak segítségére abban, hogy jó erőben maradjon, Helena azt mondta, egész életében odafigyelt rá, hogy megfelelő mennyiségű időt töltsön minőségi alvással, és arra is, hogy rendszeresen mozogjon. Illetve próbál úgy élni, hogy minél több örömteli pillanatban lehessen része. Az idős asszony egyébként a családja szerint „aktív” és „ független” életet él.

A brazíliai São Paulótól északnyugatra fekvő Rio das Pedrasból származó Helena gyakran jár vásárolni a piacra az unokájával, és szeret rendszeresen sétálni, hogy aktív maradjon. Helena emellett évente elzarándokol a világ legnagyobb katedrálisába is a brazíliai Aparecidába, ami több mint 270 kilométerre van az otthonától.

Helena egy farmon született, majd bábaként és varrónőként dolgozott, mielőtt nyugdíjba vonult, de unokája, Adriana szerint még mindig javít ruhákat, és továbbra is ügyes kézzel készít rongybabákat.

Helena 26 évesen ment hozzá a férjéhez, aki 2004-ben, 103 éves korában hunyt el. A párnak hat gyermeke, 10 unokája és 15 dédunokája született. Sajnos a legtöbb gyermeke azóta már elhunyt, de Helena továbbra is közeli viszonyt ápol az unokáival és a dédunokáival.

Amikor 2020-ban interjút készítettek vele, Helena azt mondta, hogy csupán egyetlen gyógyszert kell szednie a magas vérnyomása miatt. Illetve azt is felidézte, hogy egyszer egy guru azt mondta neki:

Asszonyom, nyugodtan dolgozhat tovább, több mint 100 évig fog élni.

A Guinness Rekordok Könyve szerint egyébként nem HHelena Pereira dos Santos a legidősebb élő ember a világon, de nem sokkal van lemaradva tőle. Ez a cím ugyanis a spanyol María Branyas Morera nevéhez fűződik, aki március 4-én töltötte be 116. életévét.

„Öreg vagyok, nagyon öreg, de nem idióta” - Ő a világ új legidősebb embere
María Branyas Morera elárulta, mi a hosszú élet titka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik