Szórakozás

Új marketingfogással hergelik egymás ellen a feministákat és transzneműeket

Továbbra is azt feszegetik, hogy csak a nők menstruálnak-e.

Egy finn cég forgalomba hozott egy új, transznemű embereknek szánt terméket, amit feminista aktivisták sértőnek éreznek – írja a Telegraph.

A Vuokkoset nevű cég által kínált újítás egy kifejezetten férfiak számára készített tampon. A higiéniai eszközt egy fekete dobozban árulják, melynek egyik oldalán a „For men” (vagyis férfiaknak) felirat áll, míg másik oldalán a „For Menstruation” (vagyis menstruációhoz) olvasható, valamint az a megjegyzés, hogy a menstruáció nem genderkérdés (amely állítással feltehetőleg J. K. Rowling vitatkozna).

A cég azt írta egy nyilatkozatban, hogy a termék felszínre hozza a transznemű férfiak szorongását a menstruációval kapcsolatban, akik a hormonterápia hatására ugyanúgy tapasztalhatnak havi rendszerességű vérzést. A kampány reklámarca, a transznemű Dakota Robin szerint ezzel a dobással felszámolhatják a nemi kisebbségekkel szembeni diszkriminációt.

A legkevesebb, amit bárki megtehet, hogy megérti, a menstruáció nem határozza meg a nőiességet, és látja a mögötte rejlő sokszínűséget.

– mondta Dakota Robin.

Feminista aktivisták azonban ellenzik ezt a gondolatot, és sokakat megmozgatott a világ millió cégének milliárd terméke közül ez az egy, igen szűk kör számára forgalomba hozott darab, köztük Anna Melamed szülésznővel:

Világszerte rengeteg lány számára a menstruációs szégyen és a menstruációs termékek hiánya nagyon is része annak a nemi alapú egyenlőtlenségnek, amelyet tapasztalnak. Azt állítani, hogy »a menstruáció nem genderkérdés«, visszalépés azok számára, akik a fiatalokat próbálják oktatni, és őszintén szólva sértő a szexizmus miatt is, amit lányok és fiatal nők nap mint nap elszenvednek a menstruációjuk miatt.

Egy másik feminista, Milli Hill írónő azt mondta, ő nem panaszkodna, ha egyértelmű lenne, hogy a termék transzneműeknek szól, azonban a csomagolás azt állítja, a tampont férfiaknak szánták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vuokkoset (@vuokkoset) által megosztott bejegyzés

A Woman’s Place UK nőjogi csoport szóvivője is megszólalt az ügyben:

A menstruáció nem a nőiesség jele – hanem a női életciklus biológiai ténye. Csak nők menstruálnak – ezt a tényt nem fogja megváltoztatni az, hogy van egy kis piac azok számára, akik a »férfiaknak« feliratú termékeket részesítik előnyben.

A higiéniai termékeket forgalmazó cég reagált a kritikákra, Senja Blomqvist márkamenedzser a következőket mondta:

Az összes menstruáló ember tapasztalatainak elismerése nem töröl ki senkit; egyszerűen csak elismeri és tiszteletben tartja az emberi tapasztalatok sokféleségét. Nem az a szándékunk, hogy eltereljük a figyelmet a nők egészségével kapcsolatos kérdésekről, hiszen ezek hihetetlenül fontosak. Annyi a célunk, hogy ezt a beszélgetést kiterjesszük minden olyan emberre, aki megtapasztalja a menstruációt.

A tamponok jelenleg csak Finnországban vásárolhatók meg, a termék szélesebb körű forgalmazását 2024 januárjától kezdik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik