Szórakozás

Törölték a példátlan hároméves világkörüli luxushajóutat, mert nem találtak hajót

Daniel Bockwoldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Daniel Bockwoldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A reményvesztett utasoknak most lett három szabad évük.

Azt gondolnánk, hogy ha szervezünk egy három éven át tartó világkörüli hajóutat, akkor az lenne az első, hogy beszerzünk egy hajót – ugyanígy véli, talán nem alaptalanul, a New York Times.

De nem így a Life at Sea Cruises, amely, miután márciusban meghirdette az utat és hónapok óta költ marketingre, hogy jelentkezzenek a nem mindennapi útjukra az utasok, most hirtelen bejelentést tett.

A honlapon még most is hirdetik a szervezők az utat az MV Lara hajóval, amellyel olyan úticélokat vesznek célba, mint a Machu Picchu, a kínai nagy fal, a gízai piramisok, a Tádzs Mahal. A weboldal szerint az Isztambulból induló út, a Földközi-tengeren, majd az Atlanti-óceánon keresztül átmegy Amerikába, azt megkerüli, 2024 augusztusában Ázsiába is ér. Innen át Ausztráliába, a déli területekre mennek és Indiába. Ezzel és Indiával telne a 2025, majd 2026-ra maradna Afrika és Európa.

38 és 98 ezer dollárba került volna évente, ez úgy 13-33 millió forintot jelent, vagyis egy párnak úgy 78 millió forintba kerülne, ami nem is vészes sok másik luxusúthoz képest.

De inkább a hossza a különlegessége, a világ egyik leghíresebb hajójával Queen Mary 2-vel is három hónapos a leghosszabb világkörüli út.

Ugyanakkor egy figyelmesebb potenciális utazónak feltűnhet, hogy november 1-én kellett volna útnak indulniuk, és a még szemfülesebbek azt is megtalálhatják, hogy a hajót, eredeti nevén AIDAaurát megvette november közepén egy cég, ami nem a Life at Sea Cruises, hanem a Celestyal.

Az eladást követő napon, november 17-én jelentette be a Life at Sea Cruises, hogy nem lesz az útból semmi.

A társaság anyavállalata, a Miray Cruises a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy nem engedhették meg maguknak azt a 40-50 millió dollárt, amit a hajóért kértek, és hogy befektetők léptek vissza a közel-keleti helyzet miatt.

A cég szerint az MV Lara 1266 utast tudott volna befogadni, a helyek 80 százaléka már le is volt foglalva, bár a foglalási rendszerben nagyjából a helyek fele tűnt szabadnak hétfőn. A szervezők, akik az eredeti indulást november 11-re, majd november 30-ra tették át, és aztán mondták le, azt állítják, hogy kinéztek egy másik hajót is, de az túl kicsi lett volna.

A CNN-nek sikerült beszélnie utasokkal is – akiknek a vállalat azt ígérte, hogy februárig részletekben visszafizetik az előlegeket –, és hát nem érzik most túl jól magukat, hogy hirtelen három évnyi programjukat mondták le.

Márciusban még ezek voltak a részletek:

Kapcsolódó
Havi egymillióért már van jegy a luxus homeoffice-hajóra
Ha már unná a négy falat, van itt egy remek, három évre szóló lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik