Szórakozás

A hosszú élet hat titka a világ egyik leggazdagabb emberének 99 évesen elhunyt bizalmasától

Johannes EISELE / AFP
Johannes EISELE / AFP
A 99 éves korában meghalt Charlie Munger fontos tanácsokat hagyott az emberekre.

Kedden, 99 éves korában elhunyt a világ ötödik leggazdagabb (de volt, mikor a leggazdagabb) emberének, Warren Buffett-nek a jobbkeze, a Berkshire Hathaway alelnöke, Charlie Munger.

Az egyebek mellett a Duracellt, a Fruit of the Loomot tulajdonló, valamint a Kraft Heinzben, a Moodysban, a HP-ban, a Coca-Colában, az Apple-ben és még sok minden másban tulajdonrésszel rendelkező Berkshire Hathaway a világ tíz legnagyobb cégének egyike. Buffett szerint a cég sikere Munger terveinek köszönhető.

Munger, akinek a vagyona a Forbes számításai szerint 2,6 milliárd dollárra (csaknem 900 milliárd forintra) rúgott, itteni tevékenysége miatt a világ egyik legsikeresebb befektetőjeként volt ismert, illetve pragmatikus életvezetési tanácsairól is – írta a Business Insider.

2019-ben a hosszú és boldog élet titkairól azt mondta a CNBC-nek:

Ezek egyszerű szabályok, amik jól működnek. És nagyon elcsépeltek is.

  1. Ne legyél nagyon irigy
    Szerinte túl nagy árat kell érte fizetni. „A világot nem a kapzsiság, hanem az irigység vezérli” – nyilatkozta egy alkalommal.
  2. Kerüld a haragot
    „Nem tudom eléggé ajánlani neked, ha nyomorúságra vágysz” – mondta egyszer. Pedig életében lett volna rá alkalma: részben megvakult, elveszítette egy fiát, elvált.
  3. Költs kevesebbet, mint amennyit keresel
    „Nagyon egyszerű kevesebbet költeni, mint amennyit keresel, és okosan befektetni” – vélte. Azt is megjegyezte, hogy kerülni kell a toxikus embereket és tevékenységeket, folyamatosan tanulni kell és türelmesnek lenni. „Ha mindezt megteszed, szinte biztos, hogy sikerrel jársz. Ha nem, akkor sok szerencsére lesz szükséged.”
  4. A bajok ellenére is maradj vidám
    Szerinte bölcs dolog jókedvűnek maradni. A vidámsághoz pedig elengedhetetlen a negatív érzelmek elengedése. „Tudsz-e vidám lenni, amikor teljesen elmerültél a mély gyűlöletbe és haragba? Természetesen nem.”
  5. Megbízható emberekkel foglalkozz
    Vagyis kerülni a toxikus kapcsolatokat, ez a siker része. Életének egyik legmegbízhatóbb társa Buffett volt, akivel szülővárosukban, Omahában ismerkedtek meg még 1959-ben. „Az omahai orvos, aki bemutatott minket egymásnak, azt jósolta, sikerrel fogunk járni. És így is tettünk.”
  6. Tedd, amit tenned kell
    „Töltsd minden napodat azzal, hogy kicsit bölcsebb legyél, mint amilyen voltál még, mikor felébredtél.” Illetve: „a legjobb, amit egy emberi lény tehet, hogy segít egy másik embernek többet tudni”.

Nincs lista plusz 1 nélkül, ez Munger szerint az édesség. Egy alkalommal tavaly februárban, mikor éppen a Berkshire Hathaway tulajdonában álló See’s Candy mogyorós csokiját (peanut brittle) nyamnyogta, a CNBC riporterének azt tanácsolta:

Eszem ezt a jó peanut brittle-t. Ez az, amit tenned kell, ha 99 évig akarsz élni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik