Szórakozás

A szakértő szerint ne használjunk illatosított vécépapírt

Rosszul használjuk a vécépapírt, írja a Mirror, több dologra is rávilágítva.

Egyrészt, mert a lap szerint sokan rossz irányba törlik ki a feneküket, nem a nemi szervek irányából a fenék felé, hanem fordítva, ami fertőzésekhez vezethet. Alyssa Dweck nőgyógyászt idézik, aki arról beszél, könnyen húgyúti fertőzés lehet a rossz módszer eredménye.

Egy másik hiba, hogy túl sok, vagy éppen túl kevés vécépapírt használunk.

A kevésnek az az előnye, hogy valamennyi pénzt spórolunk vele, meg kisebb eséllyel tömődik el a vécé, ugyanakkor a higiéniai technológiai szakértő Martin Richards szerint 10 lap a megfelelő mennyiség, bár persze ez függ a végeredménytől is. Azt se ajánlja, hogy vécépapírral tekerjük körbe a kezünket. A Cushionelle vécépapír-gyártó számításai szerint átlagosan hét papírt használunk el törlésenként. Vagy ha nem is mi, a britek már inkább.

Ahogy a szakértők attól is óva intenek, hogy illatos és/vagy festett vécépapírt használjunk. Mert bár jó az illata, a festék és az illószer is potenciálisan gondot okozhat.

A dietetikus Catherine Rall, aki egy hüvelyi egészséggel foglalkozó cégnél dolgozik, azt mondja:

Ahhoz, hogy a vécépapír illatos legyen, vegyszereket használnak, ezek a kemikáliák pedig nem tesznek jót a szervezetnek.

A viszketéstől kezdve, a bedagadáson, égő érzésen keresztül egészen a gombás fertőzésig terjedő skálán mozog, milyen problémákat okozhat, írja a lap, amely Randall Higgins bőrápolási specialista gyógyszerészt idézve még egy tippet ad: ne gyűrjük, hanem hajtogassuk a papírt, mert az nem csak hogy kevesebb vécépapír-mennyiség elhasználását jelenti, hanem egy simább felületet is, amellyel jobb eredményt lehet elérni.

És persze: az egész folyamat végén mossunk kezet!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik