Szórakozás

Emberi hajból készít pulóvert a magyar tervező

Kollár Zsófia cége emberi szőrrel bélelt kabátot is tervezett. A Human Material Loop célja, hogy az évente 72 millió kilogramm emberi hajhulladék minél kevésbé terhelje a környezetet.

Emberi hajat alakít át textillé egy holland startup. A Human Material Loop elkészítette a kabátok, pulóverek és blézerek emberi hajból készült prototípusait, bízva abban, hogy a nagy ruházati cégek figyelmét is felkeltik – írja a CNN.

A startup társalapítója, Kollár Zsófia elmondta, lenyűgözte a hajban rejlő szövet lehetősége, és érdekelték az emberek hajuk iránt táplált érzelmeik is.

Mennyire törődünk a hajunkkal, amikor viszont levágják, már undorodunk tőle!

– mondta a magyar tervező.

Kollár Zsófiában a koronavírus-járvány alatt fogalmazódott meg az ötlet, hogy valahogy hasznosítani kellene a rengeteg, hulladékként megjelenő emberi hajat.

A CNN szerint csak az Egyesült Államokban és Kanadában a fodrászatok percenként közel 400 kilogramm hulladékot termelnek. Ennek környezetkárosító hatása is van, a levágott haj többnyire egy szemeteszsákban vagy kukában bomlik le, és ilyenkor üvegházhatású gázok szabadulnak fel.

A Human Material Loop szerint évente 72 millió kilogramm emberi hajhulladék kerül európai szemétlerakókba, ami hét Eiffel-torony súlyának felel meg.

Kollár Zsófia azt mondta, egyelőre nincs megfelelő megoldás a probléma kezelésére, a legtöbb országban elégetik ezt a hulladékot, de más, alternatív megoldások sem környezetbarátak, vagy nem alkalmasak arra, hogy széles körben alkalmazzák.

A cég hollandiai, belgiumi és luxemburgi fodrászatokból szerzi be a levágott vagy letört hajszálakat, ezeket összefonják, majd cérnává alakítják, később ebből készítenek fonalat, amit befestenek.

A Human Material Loop első prototípusa egy gyapjúszerű pulóver volt.

Olyan terméket kellett készítenem, amelyhez az emberek hozzá tudnak kapcsolódni.

– mondta Kollár.

Azóta a cég más prototípusokat is tesztelt, köztük egy olyan kabátot, amit emberi szőrrel tömtek ki, hogy kibírja a legnagyobb hideget is, a kabátot Argentína legmagasabb hegyén, az Aconcaguán is kipróbálták.

Ezeket a ruhadarabokat nem lehet megvásárolni, a vállalkozás célja az, hogy más tervezők és márkák számára biztosítsák az anyagot. Kollár szerint az árnak versenyképesnek kell lennie a gyapjúéval.

Tudjuk, hogy a legtöbben még nem állnak készen arra, hogy emberi hajat viseljenek a testükön

– mondta a magyar tervező, aki szerint az emberi hajból készült textil egyik nagy előnye, hogy hihetetlenül tartós anyag.

A Hyper&Hyper azt írja, Kollár Zsófia tíz éve költözött Hollandiába, a tervező tavaly egy könyvet is kiadott a túlfogyasztásról, rendszeresen elő is ad a témáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik