Szórakozás

Mégsem volt teljesen üres a West Point rejtélyes időkapszulája

Nagy izgalom előzte meg egy rejtélyes, majdnem kétszáz éves időkapszula felnyitását a West Point katonai akadémián, az Egyesült Államokban. A szobortalapzatban talált ólomdoboz azonban keserű csalódást okozott.

Ünnepélyes keretek között nyitották fel hétfőn a híres West Point katonai akadémia történetének első időkapszuláját. Mint arról korábban beszámoltunk, a Tadeusz Kościuszko (Kosciuszko Tádé) lengyel-amerikai háborús hős szobrának talapzatában talált, 30x30x33 centiméteres ólomdoboz azonban nagy csalódást okozott.

A minden valószínűség szerint 1829-ből származó időkapszula felnyitását, amit nagyjából félórás felvezetőműsor előzött meg a helyszínen, és egy élő videós közvetítésen keresztül távolról is sokan figyelték. Izgatottságuk azonban gyorsan alábbhagyott, amikor kiderült, hogy az ólomdobozban csak néhány maréknyi por van.

Azóta kiderült, hogy a porban azért rejtőzött néhány érme és egy medál. Az érméket 1795 és 1828 között verték, többféle van belőlük az egycentestől az egydollárosig. A medál pedig Hudson folyót és a Nagy-tavakat összekötő Erie-csatorna 1825-ös befejezésének állít emléket – írja a BBC.

A West Point történészei folytatják a kutatást, mert egyelőre fogalmuk sincs róla, hogy kik és miért rejtették el a szobortalapzatban az időkapszulát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik