Szórakozás

Csalódást okozott a kétszázéves időkapszula felnyitása a West Pointon

Történelmi pillanatokra gyűltek össze az Egyesült Államok leghíresebb katonai akadémiájának dolgozói és diákjai augusztus 28-án. Hónapokkal a megtalálása után felnyitottak egy titokzatos, 1820-ból származó időkapszulát.

Amerikai szokás szerint alaposan megadták a módját a West Point katonai akadémián egy közel kétszáz éves időkapszula felnyitásának. A félórás hangulatfokozó felvezetést azonban csalódás követte – írja a BBC.

Az időkapszulát néhány hónappal ezelőtt Tadeusz Kościuszko (Kosciuszko Tádé) lengyel-amerikai tábornok, többek között az amerikai függetlenségi háború hőse bronzszobrának talapzatában találták. A szobrot 1829-ben állították fel, és minden jel arra utal, hogy az időkapszulát is akkor helyezték el a talapzatban.

Az 30x30x33 centiméteres ólomdoboz az első időkapszula, amit a West Pointon találtak, így nagy izgalmak előzték meg a felnyitását. Egyetlen forrást sem találtak, ami említést tett volna a dobozról, az ólmot pedig hiába röntgenezték, így a felnyitása előtt senki sem tudhatta, mi van benne.

A felnyitás pillanatát nem csak az előadóteremben követték rengetegen, de egy élő videós közvetítésen keresztül a képernyők előtt is. Mindannyian nagyot csalódtak, az időkapszula ugyanis üres volt. Pontosabban egy kis poron kívül nem volt benne semmi.

A West Point illetékesei azt nyilatkozták, hogy a dobozt és a port is tovább vizsgálják, mert nem gondolják, hogy a West Point-i elődök szándékosan egy üres ólomdobozt hagytak volna hátra az utókor számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik