Szórakozás

Macskás arcvonásokra vágyott, ezért embertelenné plasztikáztatta magát

Noam Galai / Getty Images
Noam Galai / Getty Images
Jocelyn Wildenstein arcképe azoknak is ismerős lehet, akiknek a neve elsőre nem ugrik be, élettörténetét pedig még kevesebben ismerik. Fordulatokkal teli nyolcvan év áll mögötte. Huszonévesen rohamtempóban lépkedett fel a társadalmi ranglétrán, harmincasként sikerült kifognia a legnagyobb halat, egy milliárdoscsemetét, így beházasodott Amerika egyik leggazdagabb családjába, ám a kényelmes élet nem tartott örökké. A Macskanő néven is emlegetett asszony sosem ismerte el, hogy plasztikai műtétjei voltak. A külseje azonban – finoman szólva is – árulkodó.

Életművész, luxusfeleség, botrányhős, plasztikszörny – Jocelyn Wildensteint számos névvel illette már a sajtó az elmúlt évtizedekben. Ő az első olyan személy, aki azzal lett híres világszerte, hogy szépészetinek csúfolt beavatkozásokkal átszabatta az arcát. Bizonyos szempontból úttörőnek számít a plasztikáztatásban, ennek ellenére ő maga következetesen tagadja, hogy valaha is kés alá feküdt volna. Cikkünkben megpróbálunk a nem mindennapi fizimiskán túlra tekinteni, és bemutatni az arc mögött lévő embert.

Filmbe illő felemelkedés-történet

Jocelynnys Dayannys da Silva Bezerra Périsset néven született 1940-ben a svájci Lausanne-ban. Gyerekkoráról nem sokat tudni azon kívül, hogy egy alsó-középosztálybeli családban nevelkedett, és az apja áruházi eladóként dolgozott. 17 éves korában randizni kezdett Cyril Piguet filmproducerrel, akivel Párizsba költöztek.

Akkor változott meg az életem. Lausanne nagyon egysíkú hely, de Párizsban érdekes és ragyogó embereket ismertem meg

– nyilatkozta később.

Egy alkalommal kijelentette: soha nem állt szándékában karriert építeni, neki „máshoz volt tehetsége”. Szerinte például kivételes érzéke van a dekoráláshoz. Úgy látszik, ez akkoriban pont elég volt ahhoz, hogy a fiatal és csinos Jocelyn kényelmesen éljen. Az sem ártott persze, hogy mindig kiválóan helyezkedett és a kapcsolatépítés is az erősségei közé tartozott: a hatvanas években sikerült felküzdenie magát az elitkörökbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

JOCELYNE WILDENSTEIN (@jocelynewildenstein) által megosztott bejegyzés


Később évekig Sergio Gobbi olasz-francia filmrendező partnere volt. Neki köszönhetően sok időt töltött Afrika felfedezésével, és beleszeretett a kontinensbe. „Afrika maga a paradicsom. Ott az emberek másképp látják az életet. Szeretik a kalandot. A városban sosem találkozol ilyen emberekkel” – mondta. A vadászat is a szenvedélyévé vált, ez újabb ajtókat nyitott meg számára: többek között megismert egy szaúdi fegyverkereskedőt, aki bemutatta őt későbbi férjének, a tehetős családból származó Alec Wildenstein műkereskedőnek.

A Wildenstein-dinasztia

A New York-i műtárgypiacot öt család uralja generációk óta, közülük is legrégebben, öt nemzedék óta a Wildensteinek. Ők az 1870-es évektől kezdődően foglalkoznak műgyűjtéssel és -kereskedelemmel. Főként régi mesterek képeit birtokolják, hogy mennyi és milyen festményről van szó, azt senki nem tudja pontosan. Egyesek szerint kollekciójuk értékesebb és művészettörténetileg jelentősebb a legnagyobb múzeumok gyűjteményeinél. Idővel a milliárdos birodalom portfóliója ingatlanfejlesztéssel és versenylótenyésztéssel is kiegészült.

A botrányok sem kerülték el őket:

  • korábban felmerült a gyanú, hogy nácik által zsákmányolt, kifosztott zsidóktól származó műkincsekkel kereskedtek,
  • többször vádolták már őket adócsalással,
  • valamint az ezredforduló környékén egy „örökösödési háború” is kirobbant az utódok között.

Jocelyn és Alec 1977-ben egy kenyai szafarin találkoztak először, és állítólag már aznap el is csattant köztük az első csók. Az udvarlási szakasz rövid volt, pár hónap múlva titokban, spontán módon házasodtak össze Las Vegasban. Tartottak egy második esküvőt is Svájcban, amin a vőlegény apja nem vett részt, mivel nem támogatta a frigy létrejöttét. „Apám próbált figyelmeztetni” – vélte később Alec Wildenstein.

A házasság végül majdnem húsz évig tartott. Ez idő alatt a Wildenstein család sokgenerációs, tízfős személyzettel rendelkező többszintes New York-i házában volt a főhadiszállásuk, de fenntartottak egy farmot Afrikában, egy-egy lakást Párizsban és Lausanne-ban, egy francia kastélyt és egy karibi nyaralót is. Két gyerekük született, háziállatként pedig kutyák mellett hiúzt és leopárdot tartottak.

Jocelyn elmacskásodik

Wildensteinként Jocelyn mesés vagyon birtokosa lett. Férjével nagy lábon éltek, havi költésüket utólag nagyjából egymillió dollárra becsülték. Állítólag házas életük legelején feküdtek először kés alá, méghozzá együtt: közösen csináltattak szemhéjplasztikát. A feleség több szépészeti beavatkozást sosem ismert el, de több forrás szerint azért változtatott folytonosan a külsején, hogy minél macskaszerűbbek legyenek a vonásai. Hogy miért volt ez a célja, arra az a magyarázat született, hogy

a nagymacskákat különösen kedvelő férjének akart még jobban tetszeni és a kedvében járni. 

Alec Wildenstein később úgy nyilatkozott, neje őrült volt, és a háta mögött járt el a műtétekre. „Mindig én tudtam meg utoljára. Azt hitte, fel tudja javítani az arcát, akár egy bútordarabot. A bőr azonban nem így működik. De ő nem hallgatott rám.”

Bár kicsit sem természetesnek látszó arca árulkodó, Jocelyn Wildenstein a mai napig ragaszkodik ahhoz, hogy cicás kinézetét svájci származásának és a genetikának köszönheti.

A nagyanyámról készült fényképeken ugyanilyen macskaszemeket és éles arccsontot láthatsz

– mondta, máskor pedig azzal védekezett:

Egy kis feszesítésen kívül a külsőm sosem változik. Még mindig ugyanaz a ruhaméretem, mint tizenhat éves koromban. Mindenki szeretne fiatal és egészséges maradni, én például ennek érdekében sokat vízisíelek a fiammal. És soha nem nyúltak az orromhoz.

Evan Agostini / Liasion / Getty Images Jocelyn Wildenstein 1999-ben.

Milliárdosból nincstelen

A nő állítása szerint 1997-ben a hitvesi ágyukban talált rá a férjére egy tizenkilenc éves orosz modell társaságában. A házasságuk ekkor már romokban volt, a hűtlenség nem érte meglepetésként az asszonyt. A leleplezés azonban összetűzéshez vezetett, amely során a férfi állítólag fegyvert fogott felszarvazott feleségére. Emiatt egy éjszakára börtönbe is került, majd végleg elhagyta Jocelynt és beadta a válókeresetet.

A zűrös válóper két évig húzódott, közben mindkét fél ott rúgott bele a másikba, ahol tudott. Nyilatkozataikban egymásnak ellentmondó információkat osztottak meg a kapcsolatukról. Alec szerint házasságuk elfáradt, Afrikáért való rajongásukon kívül nem maradt bennük semmi közös.

Állandóak voltak a veszekedések. Hisztérikusan viselkedett. A személyzetet sokkolta a beszédstílusa és a viselkedése

– közölte a férfi, amit volt partnere abszurdnak nevezett, és azt állította:

Soha nem veszekedtünk. Mint minden párnak, nekünk is voltak vitáink.

A férj vádjai között az is szerepelt, hogy Jocelyn egykor a testéből élt, egy közismert madám párizsi bordélyházában volt prostituált. Alec Wildenstein pénzügyileg is igyekezett ellehetetleníteni volt feleségét: letiltotta a hitelkártyáit, nem fizette tovább híresen magas telefonszámláját, 150 ezer dolláros havi költőpénzét harmadára csökkentette, és megtagadta a jogi csapata költségeinek kiegyenlítését.

Az ügy komoly sajtóvisszhangot kapott, a bulvármédia főleg Jocelynt pécézte ki magának, leginkább a külseje miatt bántották. Frankenstein menyasszonyához hasonlították, és ekkor ragadtak rá az „Oroszlánkirálynő” és a „Macskanő” elnevezések is. A nő később úgy nyilatkozott, férje direkt terjesztette a róla szóló, túlzásba vitt plasztikáztatásról szóló híreket, hogy minél rosszabb színben tüntesse fel őt.

Felbérelt egy sajtóst, és fizetett egy plasztikai sebésznek, hogy igazolja, teljesen megváltoztattam az arcom. Azt nem mondhatta, hogy megcsaltam, mivel soha nem csaltam meg. Azt állította, szörnyeteggé változtam, és rám sem ismer. Minden felelősséget az arcomra hárított.

Végül, mikor 1999-ben kimondták a válást, Jocelyn Wildenstein rekordösszeget, 2,5 milliárd dolláros kártérítést kapott, és évente 100 millió dollár tartásdíjat ítéltek meg neki.

A bírónak egyetlen kikötése volt: az összegből egy centet sem költhet további szépészeti műtétekre.

Chip Hires / Gamma-Rapho via Getty Images Alec Wildenstein később újra megnősült, a képen második feleségével látható.

A válás után Jocelyn Wildenstein a háttérbe vonult, ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. Akkor került újra a figyelem középpontjába, mikor elárulta: 2015 márciusa óta nem kapja az őt megillető járandóságot. Azt mondta, emiatt nem maradt semmije, nem tud utazni, de még élelmiszerre sem telik neki. Akkora tartozást halmozott fel, hogy több főbérlője és a bankja is beperelte őt.

2018-ban csődöt jelentett, beadványában az állt, hogy bár van egy Bentley-je és több luxuslakása a Trump-toronyban, a számlaegyenlege 0 dollár.

Nincs munkaviszonyom, az egyetlen bevételem a szociális segély. Gyakran fordulok segítségért a barátaimhoz és a családomhoz, hogy fizetni tudjam a költségeimet

– állt a nyilatkozatában.

Egy idei interjúban azt mondta, nyolc éve nincs semmi bevétele, ezért azt találta ki, hogy kétrészes dokumentumsorozatot készíttet az életéről, de egy életrajzi sorozatot is el tudna képzelni, amiben a fiatal Jocelynt Jennifer Lawrence, néhai férjét pedig Rami Malek alakíthatná.

A szerelem vak

Jocelyn Wildenstein a kétezres évek elején kezdett randizni a nála 27 évvel fiatalabb Lloyd Klein francia divattervezővel, akivel szintén viharosan alakult viszonyuk. 2016-ban otthonukban összekaptak, ami tettlegességig fajult.

Wildensteint ekkor letartóztatták, mert állítólag verekedés közben megkarmolta a barátja arcát, majd egy ollóval is megsebesítette őt. Klein azt állította, kénytelen volt az ekkor már bőven a hetvenes éveiben járó nőt egy gardróbszekrénybe zárni, hogy ne támadjon rá, míg a rendőrök a helyszínre érnek. Pár nappal később Kleint vették őrizetbe, mert a vád szerint megragadta és a földre lökte Wildensteint, amikor a nő visszament a lakásba a holmijáért.

Noam Galai / Getty Images Lloyd Klein és Jocelyn Wildenstein

Kapcsolatuknak azonban még ez sem vetett véget. 2018-ban együtt adtak interjút a Daily Mailnek, amiből kiderült, hogy jegyben járnak – a róluk szóló legfrissebb híradások szerint az esküvőre azóta sem került sor. Úgy tűnik, dúl köztük a szerelem, Lloyd Klein ugyanis akkor így nyilatkozott párja kinézetéről:

Nem értem ezt az egész médiafelhajtást és a Macskanő-dolgot, mert Jocelyn mindig is így nézett ki. Soha nem csináltatott meg magán semmit, hogy megváltoztassa az arcát. Vannak olyan fotóim róla, amiken 16 éves, és pontosan ugyanúgy néz ki, mint most. (…) Jocelyn gyönyörű, egyszerűen varázslatos. Amikor először találkoztam vele, szinte megbabonázott a szépsége, a szeme, a személyisége. És én a divatszakmában dolgozom, szóval nap mint nap látok szupermodelleket, a legszebb nőket a kifutón. De Jocelynben van valami, ami sok más nőben nincs meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik