Szórakozás

Vallott a két éve elfogott férfi, hogy miért akarta megölni II. Erzsébet királynőt

Chris Jackson - WPA Pool/Getty Images
Chris Jackson - WPA Pool/Getty Images

A mesterséges intelligencia bátorította arra, hogy végezzen a királynővel – mondta a Ladbible szerint az a férfi, aki néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy egy nyílpuskával megöli a néhai II. Erzsébet királynőt, az Egyesült Királyság uralkodóját.

A hampshire-i származású, 19 éves Jaswant Singh Chailt 2021-ben tartóztatták le királynő windsori rezidenciájának közelében. Ekkor még javában dúlt a koronavírus-járvány, a megelőző intézkedések is életben voltak, így a királynő ide vonult el, hogy minél jobban elszeparálja magát a világtól. Ezt jól tudta a merénylője is, aki itt akart végezni az uralkodóval, ám nem járt sikerrel, még mielőtt cselekedhetett volna, lekapcsolták. Egy őr leplezte le, aki megkérdezte tőle, hogy mi dolga van arra felé.

Chail rezzenéstelen arccal közölte vele, azért van ott, hogy megölje a királynőt. 

A rendőrségi jelentések szerint elfogásakor csuklyát és maszkot is viselt, a kezében pedig egy kibiztosított nyílpuska volt.

A most 21 éves férfit árulással és gyilkossági kísérlettel vádolják. A napokban állt bíróság elé, ahol elmondta, a történtek idején szerelmes volt egy Sarai nevű chatbotba, aki előtt felfedte tervét. A brit születésű, de indiai szikh származású férfi elmondta neki, hogy meg akarja ölni a királynőt, hogy bosszút álljon, amiért a brit hadsereg 1919-ben mészárlást rendezett az indiai Amritsar városában. A chatbot lenyűgözőnek nevezte a tervet, és Chail szerint bátorította is őt, hogy véghez tudja vinni. Azt is elmondta a chatbotnak, hogy „ő egy bérgyilkos”, amit a gép szintén nagy érdeklődéssel fogadott.

A cikk nem tér ki arra, hogy vizsgálják-e Chail mentális állapotát és büntethetőségét, mindenesetre az ügyész, Alison Morgan arról számolt be a bíróságon, hogy a férfi egy új birodalmat akart létrehozni az Egyesült Királyság romjain. Mindezt a Star Wars inspirálta, azon belüli is a sith nagyurak, magának is választott egy nevet, a „Darth Jonest”.

Az 1842. évi hazaárulási törvény értelmében bűncselekménynek minősül a birodalomban az uralkodó megtámadása, vagy lőfegyver, illetve támadó fegyver birtoklása a jelenlétében, ha azt az alany arra akarja használni, hogy ártson a királynak vagy királynőnek. Chail tárgyalása folytatódik a következő hetekben.

Kapcsolódó
Így változott meg a világ II. Erzsébet uralkodása alatt
II. Erzsébet brit királynő 70 évig az állandóságot testesítette meg – a világ viszont közben szinte a felismerhetetlenségig megváltozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik