Szórakozás

Egy ausztrál cégnél bevezetik a „laza hétfőket”, hogy a dolgozók jobban rá tudjanak készülni a munkahétre

Korai lenne még azt mondani, hogy a négynapos munkahét után újabb forradalom közeleg a munka világában, ám könnyen lehet, hogy a közeljövőben sokan fogják követni azt a módszert, amit egy ausztrál cégnél igyekeznek meghonosítani. Ha a dolgozókon múlik mindenképpen. Ez a Bare Minimum Mondays, amire a Ladbible csak a legújabb Z-generációs őrületként hivatkozik.

A kifejezést talán úgy lehet a legjobban átültetni a magyar nyelvbe, hogy „Csak a Minimumot Hétfők”, ami egyértelműen ki is fejezi, hogy miről van szó. A módszer éltetői úgy érvelnek a metódus mellett, hogy hiába pihenő nap a vasárnap, az emberek nagyrésze már ekkor elkezd stresszelni a másnapi munka és a rájuk váró feladatok miatt, ezért a pihenésük sem felhőtlen, ami semmiképp nem ideális állapot, ezért változtatni kell. A Bare Minimum Mondays keretében a munkahelyek pontosan ezt teszik, mégpedig úgy, hogy a hétfőt nem rendes munkanapként, inkább egy alapozó, átmeneti napként kezelik, aminek keretében a dolgozók rákészülhetnek a már tényleg dolgos hétköznapokra.

Az említett ausztrál cég igazgatója, Caitlin Winter az ötlet felvetődése óta kapott hideget-meleget a sajtóban és a közösségi médiában (volt aki levezette neki, hogy miért ez a létező legrosszabb stratégia), így kénytelen volt megvédeni magát. A news.com.au-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy a legtöbb ember szerint ez az egész azt jelenti, hogy egész nap a tévé előtt ül otthon pizsamában és nem csinál semmit. Viszont szerinte arra kell gondolni igazából, hogy otthonról dolgozunk, nem rakunk be meetinget aznapra, lehetőség van rá, hogy egy kicsit még foglalkozzunk magunkkal, hogy felkészülten vethessük bele magunkat egy proaktív hétbe.

Számunka ez azt jelenti, hogy nem helyezünk nyomást magunkra, csak azért, hogy a nagy projektek elkészüljenek

– érvelt tovább, hozzátéve, hogy ilyen kondíciók mellett arra is lehetősége van mindenkinek, hogy munka mellett bevásároljon, bedobjon egy mosást, levigye sétálni a kutyát vagy épp elmenjen a gyerekéért az iskolába.

A Bare Minimum Mondays elképzelése egyébként nem Wintertől származik, ő is az eredeti ötletgazdától, Marisa Jo Mayestől inspirálódott. Mayes pár hónappal ezelőtt írt egy cikket az Insiderre, amiben kifejtette, hogy a világnak miért lenne ildomos bevezetnie a laza hétfőket a munkahelyeken. Mint írta, amióta csak belépett a munkaerőpiacra, a vasárnapjai nagyrészt pocsékul teltek, mert már rávetült a hétfők árnyéka, másnap pedig nem energikusan kelt, hanem a legutolsó másodpercig ágyban maradt, mert tudta, hogy ezután csak a gyötrelem vár rá.

Megbénított a nyomás, amit magamra pakoltam, és rájöttem, hogy változtatnom kell

– írja, miképp jutott arra, hogy be kell vezetnie a laza hétfőket, ha könnyíteni akar az életén.

Munkavállalói szempontból a Bare Minimum Mondays mindneképp izgalmas és üdvözölendő elgondolás, már csak arra várunk, hogy valaki kombinálja a négynapos munkahetekkel.

Kapcsolódó
Óriási siker a négynapos munkahét
Az alkalmazottak kevésbé stresszesek, de ugyanúgy termelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik