Szórakozás

Évekkel a halála után is ép egy amerikai apáca holtteste

Százak zarándokolnak el a Missouri államban fekvő Gower bencés zárdájába, hogy megtekintsék egy apáca holttestét – írja a CNN. Wilhelmina Lancaster nővér 2019-ben, 95 évesen halt meg, testét négy évvel később exhumálták, hogy áthelyezzék végső nyughelyére, a kápolnán belülre.

A koporsó felnyitásakor kiderült, hogy teste nem mutatja a bomlás jeleit, pedig nem balzsamozták be.

A jelenséget a katolikus egyház romolhatatlanságnak nevezi, és gyakran az elhunyt szentsége jelének tekintik.

Az ügyben vizsgálat indult. A Kansas City-Saint Joseph-i egyházmegye közleményében kiemelte: az érdeklődés érthető, de meg kell őrizni Wilhelmina Lancaster nővér földi maradványainak épségét.

A romolhatatlanság az egyházmegye szerint igen ritka, és bevált jelenség a szentté avatás ügyének előmozdítására, az apáca esetében azonban még nem indult el az eljárás. A katolikus egyház már több mint száz olyan személyt kanonizált, akinél romolhatatlanságot dokumentáltak.

orione1959 / Getty Images

A szakértők szerint előfordulhat, hogy egy holttest kifejezetten jó állapotban maradjon fenn, különösen a halált követő első néhány évben. „Nehéz megmondani, hogy ez mennyire gyakori, mivel a holttesteket ritkán exhumálják a temetés után. De számos híres példa ismert remekül konzerválódott emberi maradványokról” – nyilatkozta Nicholas V. Passalacqua, a Nyugat-Karolinai Egyetem törvényszéki antropológusa.

Mint elmondta nemcsak a szándékosan konzervált egyiptomi múmiákra érdemes gondolni, hanem például az európai lápi testekre is, amelyek több ezer évesek, és az alacsony oxigénszint és a dögevőktől való elzártság miatt maradtak fenn. A szakértő hozzátette, nem igazán lepi meg, hogy négy évvel a temetés után még viszonylag jó állapotú az apáca koporsóba helyezett teste.

Wilhelmina Lancaster nővér maradványait a tervek szerint a kápolnában, egy üvegkoporsóban fogják kiállítani.

Ajánlott videó