Szórakozás

Harry herceg beadványát elutasították: nem kaphat és nem is vehet rendőri védelmet, ha az Egyesült Királyságba látogat

Victoria Jones - WPA Pool / Getty Images
Victoria Jones - WPA Pool / Getty Images
A sussexi herceget és családját az Egyesült Államokban is testőrség védi, de úgy véli, ők nincsenek elegen ahhoz, hogy a szülőföldjén is vigyázni tudjanak rájuk.

Harry herceg 2022 januárjában döntött úgy, hogy beperli a brit kormányt, minek utána úgy érezte, a családjával nincsenek kellő biztonságban, ha az Egyesült Királyságba látogatnak. Harry és a felesége, Meghan Markle 2020-ban döntöttek úgy, hogy visszalépnek uralkodói tevékenységeiktől, ekkor egyúttal a brit adófizetők pénzéből finanszírozott, a királyi család tagjainak járó rendőri védelmet is megvonták tőlük.

A sussexi herceg jogi csapata tavaly azzal érvelt, Harrynek már a születésétől fogva kijár egy alapvető védelem brit földön, ez pedig már a saját családjára is kiterjed. Emlékeztettek: az Egyesült Államokban is testőrség védelmezi őket, de nem elegendő számban ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban is vigyázhassanak az épségükre.

Harry ekkor felajánlotta, hogy akár saját zsebből is fizetné a rendőri kíséretet, a bíró viszont a napokban elutasította a beadványát, így nem tartanak tárgyalást az ügyben – írja a BBC.

A brit belügyminisztérium jogi csoportja szerint a királyi személyek és közszereplők védelmével foglalkozó végrehajtó bizottság egyhangúlag elutasította a magánjellegű finanszírozás lehetőségét. Ellenzik azon elképzelést, hogy gazdag embereknek engedélyezzék, hogy rendőri védelmet vásároljanak maguknak, illetve úgy vélik, ésszerűtlen lenne veszélynek kitenni a rendőröket „egy magánember pénzéért cserébe”.

A herceg a szóban forgó per mellett egy másikat is indítványozott tavaly nyáron: felülvizsgáltatná azt az eredeti döntést, melynek értelmében megfosztották őt a brit adófizetők által finanszírozott védelemtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik