Szórakozás

Egy héten belül kétszer állt le és hallgatott el a Big Ben, pedig nemrég újították fel 35 milliárd forintból

Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Még nem működik elég olajozottan a brit főváros ikonikus óratornya, aminek öt éven át tartó felújítása pár hónapja ért véget.

A Westminster-palota ikonikus óratornyának az Erzsébet-toronynak a tetején található Big Ben januárban kezdett újra ketyegni és harangozni öt év hallgatás után. London egyik fő turistalátványossága ebben az időszakban felújításon esett át, amire 80 millió fontot (mai árfolyamon 34,6 milliárd forintot) költöttek összesen.

Azonban a BBC beszámolója szerint fél év sem telt el a 93 méter magas torony felújításának befejezése, az órák újraindulása óta, és homokszemek kerültek a fogaskerekek közé.

A Big Ben 13,7 tonnás harangja szerda reggel kilenckor nem szólalt meg, és a torony négy oldalán található órák sem jártak nagyjából 30 percig. Ugyan a mutatókat előre mozgatták, de szemtanúk szerint az órák még ezután is öt perc késésben voltak.

Ráadásul nem ez volt az első alkalom a felújítás óta, amikor leállt az óratorony, hiszen egy héttel korábban, május 10-én is hasonló incidens történt. Bár akkor csak egy rövid időre álltak le az órák a délután 1 előtti pillanatokban – így ez a hiba is a harangozás elmaradásával járt.

A brit parlament alsóházának szóvivője szerint az óratorony vizsgálatakor nem találtak semmilyen olyan kockázatos tényezőt, ami az órák működését veszélyeztetné. Ezekért a leállásokért ugyanis a csapágyak és más alkatrészek elhasználódása tehető felelőssé.

A szóvivő azt is hozzátette, hogy egyáltalán nem szokatlan az ilyen hatalmas toronyóráknál, hogy ilyen problémák merülnek fel, amikor az óraszerkezetet újraindul egy nagyszabású felújítás után. Az e heti incidenst követően a szerkezetet extra kenőanyaggal látták el, és a mutatókat mozgató résznek nagyobb súlyt adtak, hogy több erőt biztosítsanak.

A szóvivő emellett azt is kiemelte, hogy létfontosságú az órák „szigorú és rendszeres karbantartása”, ami adott esetben akár a mutatók megállását is eredményezheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik