Szórakozás

Öt év börtönbüntetést kapott egy fiatal pár, amiért Teherán főterén táncoltak

A kormányellenes propagandának ítélt táncukat videóra vették, és feltöltötték Instagramjukra.

Egy fiatal influenszer pár Irán fővárosának főterén táncolt, ami miatt öt év letöltendő börtönbüntetést kaptak – számolt be róla a CNN.

A 21 éves Astiyazh Haghighi fejfedő nélkül táncolt és csókolózott vőlegényével, a 22 éves Amir Mohammad Ahmadival, amit videóra vettek és feltöltöttek a fejenként közel egymilliós követőtáborral bíró Instagram-oldalaikra tavaly október 26-án.

A párt október 30-án szállították el lakásukból és azóta is fogva tartják őket, az ügyvédi képviseletet megtagadták tőlük, tudatta a külföldi székhelyű HRANA iráni emberi jogi hírügynökség. Iránban a nők számára tilos a hajuk fedetlenül hagyása, a nyilvános helyen táncolás, valamint a férfiakkal való ölelkezés.

Az Instagram azon kevés közösségi médiahálózatok egyike, ami Iránban továbbra is hozzáférhető, ezt azonban tavaly év végén korlátozni kezdték. Haghighi posztjai hasonlítottak a nyugati influenszerek tartalmaihoz, ritkán voltak nyíltan politikai jellegűek, és többnyire az Ahmadival való románcáról szóltak. Az Azadi-torony előtt készült videót már törölték, így a legutóbbi bejegyzés a fiókján egy perzsa nyelven írt üzenet, amelyet szeptember 28-án tett közzé Mahsza Amini halála után:

Reméljük, hogy a holnap egy jobb holnap lesz. Fogjuk egymás kezét és támogassuk egymást. Mindannyian irániak vagyunk, segítenünk kell egymást.

Mahsza Aminit az erkölcsrendőrség vette őrizetbe, amiért nem viselte az előírás szerint kötelező hidzsábot, majd a rendőrautóban megverték, néhány nappal később pedig belehalt sérüléseibe. A kurd nő szeptemberi halála nyomán országos tiltakozási hullám bontakozott ki Iránban, melyről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Astiyazh Haghighi | Zhatis (@zhatiis) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik