Szórakozás

Ezek a legnépszerűbb újévi fogadalmak

Getty Images
Getty Images
Legalábbis Nagy-Britanniában, de vélhetően a magyarok is hasonlóan gondolkodnak.

Pár óra múlva új évbe lépünk, ami sokaknak azt jelenti, itt az ideje fogadalmat tenni. Kevesebb alkohol, több mozgás, több idő a családdal, ezek gyakoriak, de vajon melyek a legnépszerűbbek? A YouGov közvélemény-kutató ment utána a kérdésnek.

Eszerint 2023 a fogadalmak éve lesz, mert a megkérdezettekből minden ötödik válaszolta azt, hogy tervez ilyet tenni, de csak minden hetedik mondta azt, hogy 2022-re is volt elhatározása. Főleg a fiatalok hajlandóak rá, a 18 és 24 év közöttiek 41 százaléka akar tervez valamit, ezzel szemben az 55 év felettiek között csak 11 százaléknyian válaszoltak hasonlóan.

Már negyedik éve, hogy a legtöbben, sőt többségben (53 százalék) azok vannak akik többet akarnak mozogni, javítani akarnak az állóképességükön. Egészség központú fogadalmakat inkább választanak nők (57 százalék), mint férfiak (47 százalék).

43 százaléknyian akarnak fogyni, és csaknem ugyanennyien javítani az étrendjükön.

Érdekes módon az alkoholfogyasztás visszaszorítása és a cigi letétele nincs a brit fogadalmak toplistájának élén. Az alkoholt csak 14 százaléka a fogadalmat tevőknek akarja visszaszorítani az életéből, a cigiről való leszokás pedig csak 6 százaléknak a célja.

A legnagyobb változást a YouGovnál a megtakarításokkal kapcsolatban mértek. 2022-ben még csak 30 százaléknyian válaszoltak úgy, hogy elhatározták, több pénzt raknak félre. Idén ez már 41 százalék. Egy másik nagy változás a lakáscsinosítgatáshoz, -felújításhoz kapcsolódik, most 8 százalékponttal többen vannak azok, akik ezt tervezik 2023-ra.

Azok közül, akik tavaly ilyenkor fogadalmat tettek, 17 százaléknyian végül egyiket sem tartották be az év végéig, 28 százalék az összes elhatározását végig vitte, 53 százalék pedig párat azok közül, amikkel nekikezdett az évnek.

A férfiak csaknem kétszer annyian vannak a fogadalmat tettek közül, akik minden elhatározásukat betartották, mint a nők. Előbbiek 40 százaléka válaszolt így a felmérés kérdésére, utóbbiaknak csak 21 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik