Szórakozás

Gianni: Nem jó irány, hogy a fiatalok harminc négyzetméteres lakásokban magányoskodnak a nagyvárosokban

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Szerinte vissza kell találni a nagycsaládos életformához.

Gianni Annoni a Mandinernek adott interjút, melyben egyebek mellett a vendéglátás jelenlegi helyzetéről is beszélt. Mint mondta, a pandémia csak a kezdet volt, a háború és a gazdasági válság azonban hosszú távú következményeket von maga után: szerinte az energiahiány, az infláció meghatározó problémái lesznek az évtizednek. „Nem vagyunk naivak: tisztában vagyunk azzal, hogy sokan nem fognak étterembe járni a nehéz gazdasági helyzet miatt” – fogalmazott az üzletember.

Bár kétségtelen, hogy a válság mindenkit próbára tesz, azt javaslom, aki teheti, ne az étterembe járásról, hanem inkább a külföldi utazásról mondjon le – ilyen módon segítsük a Magyarországon működő éttermeket, tartsunk ki mellettük

– tanácsolta Gianni, hozzátéve: saját éttermeiben egyelőre nem tapasztalnak változást, decemberre folyamatosak a foglalások, csak néhány nagyobb rendezvényt mondtak vissza a cégek. Állítja, a külföldi turistáknak kifejezetten előnyös a mostani forintárfolyam, ők továbbra is nagy számban érkeznek.

Ha továbbra is jelentősen emelkednek az árak, lesznek olyan alapanyagok, amiket nem tudnak a termelők eladni, mi pedig beszerezni. Vagyis átnézzük az étlapot; ha egy étel árszempontból átlépi a tűrési küszöböt, akkor le fogjuk húzni, amíg nem tudjuk beszerezni az adott alapanyagot megfelelő ár-érték arányban

– mondta el az étteremtulajdonos, akinek azon is el kell gondolkoznia, hogy átmenetileg lemondjanak az olyan ételekről, amelyek hosszú főzési időt igényelnek, mint például a jus, vagyis a pecsenyelé, amelynek elkészítése akár három napot is igényel.

Az éttermek bezárását nem tartja jó ötletnek, vész esetén legfeljebb azon gondolkozna el, hogy csak a leg­forgalmasabb négy napon legyenek nyitva a kisebb energiafogyasztásért.

Egy dolog biztos: a minőségről nem szabad lemondani, sőt egyre inkább törekedni kell rá. Azt azonban elképzelhetőnek tartom, hogy bizonyos luxustermékek el fognak tűnni, a szarvasgombát, a kaviárt, az osztrigát csak egy szűk réteg fogyasztja majd. Szerintem el fogunk mozdulni abba az irányba, hogy hagyományos, jó alapanyagokat kínáljuk majd jó áron.

Gianni arról is beszélt, ahogy idősödik, egyre inkább értékeli a Balatont, azt is el tudja képzelni, hogy egyszer majd a Balaton-felvidékre költözzön. Szerinte a fiatalokat akkor tudjuk helyben tartani, ha a város valamilyen módon közeledik a faluhoz, és nyomot hagy az ottani életen.

Egyre tudatosabbak a fiatalok, látják, hogy szép életet lehet élni vidéken. Sokan mennek vissza Olaszországban is a régi családi házakba, kezdik megérteni, miért élt régebben több generáció egy fedél alatt. Mindenki megtapasztalta, mit jelent egymásnak segíteni, együtt küzdeni a családban. Az, hogy a fiatalok a nagyvárosokban harminc négyzetméteres, erkély nélküli kis lakásokban magányoskodnak, nem jó irány. Úgy tűnik, az élet ezt is megtanítja: vissza kell találni a nagycsaládos életformához, az egészséges privát szférát megtartva

– véli a gasztronómiai szakember.

Gianni és felesége, Annoni Zita szeptemberben jelentették be, hogy második gyermeküket várják, akiről most kiderült, hogy első kisfiuk, Gianfranco Máté után szintén fiú lesz.

Most minden kerek, Gianfranco Máté elkezdett beszélni, két nyelven kommunikálunk vele, minden figyelmet megkap. Nem szeretnénk, hogy elbillenjenek az arányok, érzelmileg mindent szeretnénk megadni neki a továbbiakban is. De tény, hogy tudni kell kibillenni a komfortzónából. A legfontosabb, hogy a gyermekeink úgy nőjenek fel, hogy tudják, az életük során mindig számíthatnak a családjukra.

Az ünnepek alatt a magyar és olasz hagyományokat is tartják, ami az ételekben is megmutatkozik. „Két ország ételeit kombináljuk: székely káposztát készítek és halászlevet rendelünk, utána következik néhány olasz étel, meg persze az édességek; karácsonytól szilveszterig a panettone és a pandoro a legnépszerűbbek. Szilveszterkor pedig lencse a menü, olasz módra – nem teszek bele mustárt és virslit sem, helyette disznólábszárat” – árulta el Gianni Annoni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik