Szórakozás

Ez a 11 éves kisfiú okosabb, mint bármelyikünk

Az Angliában élő csodagyerek puszta kíváncsiságból töltötte ki az IQ-tesztet, elképesztő eredményt ért el.

Yusuf Shah-t mindig is dicsérték tanárai, és a szülei gyakran kaptak olyan visszajelzést, hogy az iskolában már nem tudnak mit tanítani a gyermeküknek, hiszen mindent tud.

A hatodik osztályos leeds-i fiú a gimnáziumi felvételikre készült, amikhez kapóra jött a Mensa IQ-tesztje, és egyébként is érdekelte, vajon hogyan szerepelne ezen a felmérésen.

Yusuf 162 pontot ért el – vagyis a lehető legmagasabb pontszámot. Állítólag Stephen Hawking és Albert Einstein is hasonlóan végzett volna a Mensa teszt kitöltésekor.

„Még ha tehetséges is vagy, neked kell a legszorgalmasabbnak lenned.” – idézte Yusuf apját, Irfan Shah-t a Yorkshire Evening Post.

Yusuf egészen pici korától kezdve kimagasló tehetséget mutatott a matematika területén, apja szerint 3 éves korában már felfedezett egy módszert a számok négyzetének számításához. Idén januárban látott először Rubik-kockát egy ismerősénél, és néhány héttel később már játszi könnyedséggel rakta ki bármelyik kockát.

A fiú hamarosan valamelyik magániskolában fogja folytatni tanulmányait, utána pedig az Oxfordi vagy Cambridge-i Egyetemen szeretne matematikát tanulni; nemrég pedig azt mondta apjának,

sose lehet tudni, még akár miniszterelnök is lehet belőlem.

Bár Yusuf eredménye kimagasló, mégsem egyedülálló. Idén áprilisban Reiss Sanders (egy ugyancsak Angliában élő 10 éves fiú), valamint idén nyáron Kevin Sweeney (egy szintén Angliában élő 11 éves fiú) is elérték a maximális pontszámot a Mensa tesztjén. Ezzel szemben az emberek 68%-nak 85 és 115 között van az IQ-ja, míg a csúcstartó Marilyn vos Savant, akinél 1985-ben 228-as intelligenciahányadost mértek. Azóta kivették a Guinness-rekordok közül ezt a kategóriát, mivel nem egyértelmű a különböző tesztek megbízhatósága, ahogyan az intelligenciatípusok pontos mérhetősége sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik