Szórakozás

Ezért gombolódnak fordítva a női és a férfi ruhák

Marie LaFauci / Getty Images
Marie LaFauci / Getty Images
Míg a férfi ingeken a gombok mindig a jobb oldalon vannak, a női ruhákon pont fordítva. A jelenség kialakulása arra a korra vezethető vissza, amikor feltalálták gombokat.

Azt nagyjából mindenki tudja, hogy a férfi ingek és a női blúzok fordítva gombolódnak, a jelenség okát azonban viszonylag kevesen ismerik. A rejtély megfejtéséhez a gombok feltalálásának időszakába, a tizenharmadik századig kell visszamennünk – írja a Mirror című brit bulvárlap.

Melanie M. Moore divatszakértő, az Elizabeth & Clarke azt mondja, hogy amikor a gombok forradalmian új technológiának számítottak, csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy gombos ruhákat hordjanak. A nemes nők azonban nem maguk öltöztek, hanem a szobalányaik öltöztették őket, akik viszont jobbára jobbkezesek voltak, vagyis a bal oldalra varrt gombok jobban kézre estek nekik.

A fordított férfi gombolásnál azonban, mint a férfi divat világában általában a katonáskodás körül kell keresnünk a megoldást. A férfiak túlnyomó többsége is jobbkezes, ők pedig sokkal gyorsabban tudtak elővenni egy ing alá rejtett fegyvert, ha a gombjaik a jobb oldalon voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik