Szórakozás

„Puskázás elleni” maszkokkal védik meg saját magukat a csalás kísértésétől a fülöp-szigeteki diákok

Mondjuk, nem önszántukból döntöttek így, hanem a tanárok kérésére. De legalább kreatívan oldották meg a feladatot.

A Fülöp-szigetek közösségi médiájában nemrég olyan képek terjedtek el, amelyeken egyetemisták úgynevezett „puskázás elleni kalapokat” viselnek azt elkerülendő, hogy nehogy véletlenül csalni tudjanak.

Az egyik Legazpi City-i egyetem diákjait a BBC szerint arra kérték, hogy viseljenek olyan fejfedőt, amely megakadályozza, hogy bele tudjanak nézni mások dolgozataiba.

Erre sokan válaszul a legszebb barkácshagyományok szellemében kartonpapírokból, tojástartókból, vállfákból, az ország vezetőjét ábrázoló papírlapokból, és más újrahasznosított anyagokból készítettek maguknak kalapokat, illetve maszkokat, vagy ha úgy tetszik, sisakokat.

Tanáruk a BBC-nek azt mondta: ő csak egy „szórakoztató módot” keresett arra, hogy biztosítsa az „integritást és becsületességet” az óráin.

Mary Joy Mandane-Ortiz, a Bicol University College of Engineering gépészmérnöki karának professzora szerint az ötlet „nagyon hatásos” volt. A rendszert a közelmúltban a félévközi vizsgák alkalmával vezették be, amelyeket október harmadik hetében több száz diák tett le az egyetemen.

A professzor egyébként azt is elárulta, hogy az ötletet pár 2013-ban Thaiföldön készített kép adta neki, melyeken hasonló fejfedőket viselő diákok szerepelnek.

Bár ő csak annyit kért a diákjaitól, hogy a lehető legegyszerűbben oldják meg a védőfelszerelést papírból, de ahogy az egyetem által megosztott lenti galériából is látható, a diákok ennél pár fokkal kreatívabban oldották meg a feladatot.

A professzor Facebook-bejegyzései – amelyeken a fiatalok a bonyolult alkotásaikat viselik – napok alatt több ezer lájkot kaptak, és a filippínó média is beszámolt róluk.  A beszámolók szerint a fotók az ország más részein lévő iskolákat és egyetemeket is arra ösztönöztek, hogy bátorítsák saját diákjaikat a csalás elleni fejfedők összeállítására.

Mandane-Ortiz professzor úgy összegezte a kísérletet, hogy tanítványai idén jobban teljesítettek, mivel a szigorú vizsgakörülmények extra kemény tanulásra ösztönözték őket. Valamint azt is hozzátette, hogy sokan közülük hamarabb fejezték be a vizsgákat, és idén senkit sem kaptak csaláson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik