Szórád Gábor ügyvezető egy évi több tízmillió ételrendelést lebonyolító nemzetközi cég vezetése után határozta el, hogy a magyar piacon kamatoztatja tapasztalatát. „Leggyakrabban azt hallottam a barátaimtól, ismerőseimtől, hogy az ételrendelős szolgáltatók esetében kiszámíthatatlan a kiszállítás ideje, nehézkes az online fizetés és sok esetben elérhetetlen az ügyfélszolgálat. Szerettük volna ezeket a problémákat orvosolni és egy megbízható, barátságos ügyfélszolgálattal és futárokkal rendelkező ételkiszállító céget alapítani. Ez a Tadam” – mondta az ügyvezető.
Az rezsi- és alapanyagköltségek számos éttermet a végleges bezárásra kényszerítenek. Az emberek pénztárcájában lapuló pénz is egyre kevesebbet ér, éppen ezért sokan keresnek olyan étkezési megoldásokat, amik megfizethetők számukra. „Már egy évvel ezelőtt sem volt széles rétegek számára opció az, hogy minden nap 3000 Ft-os főételt rendeljenek ebédre. Az elmúlt egy évben még nagyobb lett az igény a koncepciónkra, hiszen az éttermi étlapokon Budapesten már 4000 forint alatt nehéz főételt találni, pláne, ha a kiszállítási és egyéb szervízdíjakat is belevesszük” – fejtette ki Szórád Gábor, utalva arra, hogy a Tadamnál már 1190 forinttól elérhetőek a főételek – ingyenes kiszállítás mellett.
A Tadam mögött álló séf olyan éttermek ételeit alkotta már meg, mint a Dobrumba, a Felix vagy a Babka. Ő álmodja meg, hogy hogyan lehet a kedvelt ételeket nagy mennyiségben a létező legjobb minőségben előállítani üzemi környezetben, ezáltal garantálva a megfizethető árat. Az állandó étlap fogásait egy reprezentatív kutatás alapján állították össze, hogy mindenki megtalálhassa a kedvencét. Emellett a szakemberek hónapról-hónapra biztosítanak új ízeket, amivel biztosítható a változatos étkezés.
„Van egy nagyon jól megfogalmazott állítás, amit az egyik kolléga mondott, amikor elkezdtük építeni a Tadamot. E szerint a nagy méretben főzés nem más, mint fizika és kémia – meg idő. Hogy viselkednek nagy méretben az alapanyagok, és ezek a hatások hogyan terelhetők úgy össze egy munkafolyamatba, hogy finom legyen a végeredmény” – árulta el Berényi András, a Tadam séfje. „Ami nekem kihívás volt és a kihívás a mai napig, hogy hogyan tudok ezekbe a folyamatokba becsempészni egy-egy trükköt vagy csavart – például hogyan lehet házias íze a csirkepaprikásnak akkor is, ha több száz adagot főzünk belőle egyszerre. Vagy, hogy az évtizedek alatt kialakult megszokásokat hogyan befolyásolja egy nagyon precíz élelmiszerbiztonsági rendszer. A Tadam ételei egy nemzetközi élelmiszerbiztonsági tanusítvánnyal rendelkező üzemben készülnek, itt nincs olyan, hogy még leszaladunk a piacra valamiért, ami kimaradt. Minden ételből elteszünk ellenmintát reklamáció esetére, minden ételünket mikrobiológiai vizsgálatnak is alávetettük az étlap fejlesztése során.”
Egy hosszú fejlesztési folyamat, amikor az éttermi környezetben rutinosan hozható ízeket a Tadam csapata megpróbálja „felnagyítani” úgy, hogy a biztonsági előírásoknak is meg tudjanak felelni. „Amit pedig eddig elértünk, azért jobb, mint az átlag, mert beletettük az időt és energiát a kísérletezésbe. A bolognai egy tökéletes példa: minél lassabban fő, annál több olyan kémiai folyamat játszódik le, ami igazán finommá teszi a végeredményt. Ez nagyban is jól reprodukálható” – folytatta a séf.
A nyári bevezető időszakban 15 budapesti kerületben többezer rendelést teljesítettek, hogy tökéletesítsék a működés elemeit. „A folyamatos fejlődés a cég DNS-ének része. Minden nap tanulunk és a tapasztalatokat beépítjük a működésünkbe. Szeretnénk egy igazán hatékony ételkiszállító céget üzemeltetni” – hangsúlyozta Szórád Gábor, aki megerősítette, hogy tesztidőszakot követően is marad az ingyenes kiszállítás, hiszen az optimalizált folyamatokat a kezdetektől így építették fel.