Szórakozás

22 évig pereskedett az indiai vonattársasággal, hogy térítsék meg a 97 forintos jegyét

Getty Images
Getty Images
Nyert, de egyáltalán nem elégedett a 66 éves férfi.

Az indiai ügyvéd, Tugnát Csaturvédi 1999-ben Mathurában vett két vonatjegyet, amikhez felszámoltak neki plusz 20 rúpiát, ami nincs száz forint.

A férfi nem értett egyet ezzel, ezért perre ment, amit meg is nyert. Igaz, 22 évvel később. A fogyasztóvédelmi bíróság a múlt héten Csaturvédinek adott igazat, és felszólította a vasutat, hogy térítse vissza a férfinek kamatokkal együtt az összeget.

A 66 éves férfi a BBC-nek azt mondta, hogy a per miatt több mint 100 meghallgatáson vett részt, nem lehet megfizetni neki azt az energiát és időt, amit ebbe az ügybe beleölt.

Csaturvédi Uttar Prades államban él, Mathurából Murádábádba akart utazni másodmagával. Két jegyet akart venni a jegypénztárban, egyenként 35 rúpiáért, de mikor odaadott érte 100 rúpiást, a jegyárus csak 10 rúpiát adott vissza, vagyis a 70 rúpiás jegyeket 90-ért adtál el neki. Az ügyvéd azonnal szóvá is tette ezt, de nem kapta meg a 20 rúpiáját, úgyhogy beperelte a jegyárust és a vonattársaságot is.

Az ügy aztán folyamatosan húzódott, már az is kérdés volt, melyik bíróságán tárgyalják, aztán a bírók miatt, mert van szabadságon voltak, vagy valami más okból tartózkodtak máshol.

Az ítélet 15 ezer rúpia (72 ezer forint) bírság a vasuttársaságnak. Emellett a bíróság arra is felszólította a társaságot, hogy a 20 rúpiát 12 százalékos kamattal fizesse vissza, ez 250 forint.

Ha ennek nem tesznek eleget 30 napon belül, akkor a kamat 15 százalék legyen.

A férfi nem elégedett az ügy végkimenetlével, kevesli az összeget a belefektetett idő és energiáért cserébe, bár azt is megjegyezte, családja már számos alkalommal le akarta beszélni a folytatásról.

Csaturvédi azt mondja, bárki is legyen az, aki elkövet valaki ellen valamit, azért felelősségre kell vonni. Úgy véli, esete inspirációként szolgálhat másoknak.

Az embernek akkor sem kel feladnia, ha keménynek tűnik a küzdelem

– mondta.

Az indiai bíróságok hírhedten lassúak, múltkor egy olyan esetről számoltunk be, mikor egy férfiről végül négy évtized után mondták ki, nem az, akinek mondja magát.

Kapcsolódó
Négy évtizeden át úgy élt, mintha egy gazdag indiai család eltűnt fia lenne
Hiába zárult le egy negyven éven át tartó bírósági ügy Indiában, még mindig sok a kérdőjel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik