Szórakozás

Egy nő beperelte a Facebookot, mert a lánya függő lett

Egy coloradói nő beperelte a Facebookot (hivatalosan az anyavállalatát, a Metát), mert azt állítja, hogy a lánya hétéves korától kezdődően teljesen függője lett a platformnak, a ami egy sor probléma kialakulásához vezetett nála.

A Daily Mail cikke szerint Cecilia Tesch azt állítja, hogy a túlzásba vitt facebookozás hatására a lányának önértékelési problémái lettek, evészavarral küzd, és régóta rendszertelenül alszik, mert folyamatosan az új értesítésekre figyel. A most 13 éves lánynál már a szorongás és a depresszió tünetei is egyre jobban megmutatkoznak, és most már attól is tartanak, hogy maga ellen fordul.

A nő még július 20-án nyújtotta be a keresetét ügyvédjén keresztül, de csak most kapott nagyobb nyilvánosságot az ügye. Az viszont egyelőre nem világos, hogy Tesch milyen módon remél kártérítést, tekintve, hogy a Facebook hosszú ideje renelkezik arról a szabályzatában, hogy a felületet csak 13 év felettiek használhatják. Ezzel együtt az sem derült ki, hogy Tesch milyen módon próbálta elejét venni annak, hogy a lánya túlzásba vigye a facebookozást, és hogy milyen akadályokkal szembesült közben.

Tesch és az ügyvédje mindenesetre úgy érvelnek, hogy a Meta életkor-ellenőrző funkcióit hanyagul tervezték, azok könnyedén kijátszhatók, és egyébként sem látszik az, hogy a cégnél különösebb törekvés lenne arra, hogy ténylegesen meggátolják, hogy a nagyon fiatal felhasználók is regisztráljanak. Ugyanez igaz az Instagramra is a felperes szerint, tekintve, hogy azt a platformot is a Meta tulajdonolja.

A Daily Mail cikke szerint egyébként június óta 12 hasonló per indult már a céggel szemben, rendezni egyiket sem sikerült még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik