Szórakozás

Zacher Gábor a csonttöréssel végződő erdei szeánszról: Az ayahuasca nem játék

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A szer több órán át tartó hallucinációs állapotot is okozhat.

Már harmadik napja szólnak a hírek egy bizonyos erdei szeánszról, amiről eltűnt egy ismert valóságshow-szereplő, akit később ruhák nélkül, öntudatlan állapotban találtak meg egy siklósi szőlőültetvényen. A celebnő több csontja is eltörött, hatórás műtéten esett át.

Mint kiderült, a szertartáson Sáfrány Emese is részt vett, tegnap az Instagramján erősítette meg, hogy ő értesítette a Való Világ-szereplő párját az eltűnéséről, azt viszont nem tudja, hogy a nővel pontosan mi történt, cáfolta továbbá, hogy ő fogyasztott volna a szerből, vagy hogy ő rendezte volna a a szeánszot.

Kapcsolódó

Az ügy kapcsán ma Zacher Gábort is megszólaltatták a Reggeliben. A toxikológus elmondta, hogy körülbelül 300 különféle növényfajta létezik, ami valamilyen pszichoaktív hatóanyagot tartalmaz. A szóban forgó szertartáson fogyasztott ayahuasca is egy ilyen tudatmódosító hatással rendelkező növények elegye, amivel Zacher szerint nagyon óvatosan kell bánni, ugyanis akár 14-16 órán át tartó hallucinációt is okozhat. Nem mellesleg az a hatóanyag, amit tartalmaz, itthon listázott kábítószernek számít.

Az ayahuasca nem játék. Szóval ez nem olyan, hogy gyere, szívjunk el egy spanglit, kicsit röhögcsélünk, ellazulunk. A hallucinogén szerek kiszámíthatatlanok

– magyarázta a toxikulógus, aki szerint nagyon fontos, hogy az ilyen szeánszokat tapasztalt vezető bonyolítsa le, aki nem fogyaszt a szerből, helyette arra ügyel, hogy mi történik a résztvevőkkel.

A tripet előre nem tudom megmondani. Hogy most szaladgálok a mezőn és labdázok a nyuszival, az tök jó, vagy pedig üldöz egy sárkány, végtelen labirintusba kerülök, kígyóverembe zuhanok, ami ugye világos, hogy egy menekülési reakció.

Zacher szerint a valóságshow-szereplővel is az történhetett, hogy a hallucinációi miatt bemenekült az erdőbe, ahol elesett és több csontja is eltörött. Hangsúlyozta viszont, hogy a szer fogyasztói sérülés esetén sem térnek vissza a valóságba, nem szűnnek meg a hallucinációk.

A toxikológus azt is hozzátette, hogy a szer hatását a használó aktuális lelkiállapota is befolyásolhatja. Előfordulhat továbbá, hogy a fogyasztó benne ragad a hallucinációs állapotban, ahonnan gyógyszeres kezeléssel lehet visszahozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik