Szórakozás

Megújíttatta jogosítványát egy százéves olasz nő

dszc / Getty Images
dszc / Getty Images
Szeretné megőrizni a függetlenségét és nem akar másokra szorulva élni, ezért százévesen is megújíttatta jogosítványát egy vicenzai asszony.

Miután átment egy látásvizsgálaton, megújították a százéves Candida Uderzo vezetői engedélyét az olaszországi Vicenzában. Az idős nő szerencsésnek érzi magát, amiért megőrizheti a függetlenségét és nem kell mindig a fiát megkérnie, hogy fuvarozza el, ha menni szeretne valahová – írja a Guardian című brit lap.

Száz éves vagyok, és engem is meglep, hogy mennyire egészséges. Soha sem szedtem gyógyszereket, csak nagyritkán veszek be egy-egy altatót

– nyilatkozta a nő, akinek a látásával sincsenek gondok: még mindig szemüveg nélkül olvas újságot.

Az olasz Európa egyik leginkább elöregedő társadalma, egyre többen érik meg a századik születésnapjukat. Az ország statisztikai hivatala szerint, míg 2019-ben 14456 százon túli ember élt Olaszországban, mára a számuk 20456-ra emelkedett. Arról nincs adat, hogy közülük hányan vezethetnek. A nyolcvanat betöltő olaszoknak kétévente kell orvosi vizsgálaton bizonyítaniuk, hogy alkalmasak az autóvezetésre.

Candida Uderzo azt mondja, életével kapcsolatban csak azt sajnálja, hogy viszonylag fiatalon megözvegyült. Nem sokkal a férje halála után azonban úgy döntött, amíg lehet, élvezi az életet.

Hosszú sétákat teszek a barátaimmal, ez segített feldolgozni a gyászt is. Miután nyugdíjas lettem, csatlakoztam egy sétacsoporthoz, és azóta nem hagytam ki egyetlen alkalmat sem. Minden vasárnap reggel hatkor készen állok az indulásra.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik