Szórakozás

Eltűnt egy orosz sziget a Google térképéről

Google Maps
Google Maps
Miközben lassan három hónapja dúl Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra az orosz fennhatóság alatt álló Jeanette-szigettel kapcsolatban.

A Jeanette-sziget egy apró, kopár földdarab a Szibériától északra, a Kelet-szibériai-tenger kellős közepén. Egy amerikai felfedező, George E. De Long fedezte fel, amikor 1881-ben a környéken hajózott.

Ha a Google térképén rákeresünk a sziget nevére, a hagyományos térképnézetben nem tűnik fel semmi különös, ám ha műholdas nézetre váltunk, észrevesszük, hogy a szigetet feketével lesatírozták. Bár ez évek óta így van, az orosz-ukrán háború sokak szemében más megvilágításba helyezte az anomáliát – írja az Independent című brit lap.

Korábban voltak viták a sziget hovatartozását illetően, mert bár egy amerikai fedezte fel, a cári Orosz Briodalom 1915-ben kinyilvánította, hogy a Jeanette-sziget a területéhez tartozik. Az Egyesült Államok ma elismeri az oroszok fennhatóságát a terület fölött.

A sziget kisatírozásával kapcsolatban elszabadultak az összeesküvéselméletek, melyeket tovább fűtött, hogy a Google nem kommentálta az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Sokan egy titkos katonai bázist sejtenek a mindössze fél négyzetkilométeres, fagyos szigeten.

Csakhogy 2017-ben egy expedíció megfordult a Jeanette-szigeten és semmi különöset sem találtak rajta.

A Bellingcat oknyomozóportál 2019-ben azt írta a kisatírozódás hátterében egyszerű, adatvesztéses technikai probléma állhat. Pont olyan, ami miatt egy fura, sárga négyszög látszik a Google térképén Afganisztán és Kína határán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik