Szórakozás

Pornót nézett egy konzervatív képviselő a brit parlamentben, vizsgálat indult ellene

mammuth / Getty Images
mammuth / Getty Images
Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson elfogadhatatlannak nevezte, amit az egyik meg nem nevezett párttársa csinált az alsóház tárgyalótermében.

Boris Johnson brit miniszterelnök Konzervatív Pártja szerdán közölte, hogy kivizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint az egyik képviselőjük felnőttfilmet nézett a telefonján az alsóház tárgyalótermében.

Az Euronews híre szerint a párton belüli vizsgálat azután indult el, hogy két brit bulvárlap is megírta a napokban az ügyet olyan névtelenül nyilatkozó képviselőkre hivatkozva, akik láttak, hogy a kollégájuk pornót néz.

A konzervatívok pártfegyelmének érvényesítéséért felelős frakcióvezető-helyettesének, Chris Heaton-Harrissnek az irodája azt közölte, hogy megvizsgálják ezeket a pornográfiával kapcsolatos panaszokat.

Ez a viselkedés teljességgel elfogadhatatlan,  lépéseket fogunk tenni

– fogalmazott a közlemény.

A parlamenti szexizmus kérdése az elmúlt napokban került előtérbe, miután az egyik vasárnapi újság olyan cikket közölt, amelyben egy névtelenül nyilatkozó konzervatív törvényhozó azt állította, hogy az ellenzéki Munkáspárt helyettes vezetője, Angela Rayner  – az 1992-es Elemi ösztön című film egyik kulcsjelenetét kölcsönvéve – úgy próbálta elterelni a miniszterelnök figyelmét a parlamentben, hogy keresztbe tette, majd „szétnyitotta” a lábait.

Ezt a megjegyzést egyébként maga Boris Johnson is nőgyűlölőnek nevezte.

A Sun és a Mirror beszámolói szerint konzervatív parlamenti képviselők kedd este tartottak egy találkozót, amelyen a női törvényhozók megosztották, milyen szexista és zaklató magatartásformákat tanúsítanak a kollégáik az irányukba. Itt hangzottak el először a tárgyalóteremben való pornónézés vádjai is.

Ez első vizsgálat azután indult, hogy a napokban kiderült: összesen 56 parlamenti képviselővel – köztük három miniszterrel – szemben tettek feljelentést a parlament vizsgálóbizottságánál szexuális visszaélések miatt.

„A szexuális zaklatás tűrhetetlen, és nagyon helyes, hogy a képviselőknek mostantól rendelkeznek egy olyan eljárással, amellyel a legfelsőbb hatóságok tudomására hozhatják ezt” – fogalmazott a brit kormányfő egy ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva szerdán, majd hozzátette: „ez természetesen elbocsátási okot is jelenthet”.

Csütörtökön pedig ezt mondta a pornónézős botránnyal kapcsolatban:

„Nyilvánvalóan elfogadhatatlan, hogy bárki ilyesmit csináljon a munkahelyén. Ugyanez lenne a helyzet bármilyen munkahelyen az ország minden táján.”

Egy 2018-as jelentés, amelyet a Westminsterben kirobbant szexuális botrányok sorozata után rendeltek meg, megállapította, hogy a parlamentben dolgozók közül majdnem minden ötödik embert zaklattak szexuálisan, vagy nem megfelelő viselkedésnek voltak tanúi az előző évben. Az akkori jelentés a kultúra radikális megváltoztatására szólított fel.

Naponta 160 alakalommal próbálnak pornót nézni a brit parlamentben
Az utóbbi időben jelentősen csökkent a kísérletek száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik