Szórakozás

Egy orosz hírügynökség a győzelemnek örült egy cikkben, aztán gyorsan törölték

https://web.archive.org/web/20220226051154/https://ria.ru/20220226/rossiya-1775162336.html
https://web.archive.org/web/20220226051154/https://ria.ru/20220226/rossiya-1775162336.html
Egy orosz hírügynökség kirakta, majd törölte azt a cikket, ami idő előtt méltatta az Ukrajna felett aratott sikere miatt Oroszországot.

A cikk üdvözli Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megoldotta Ukrajnában a problémát, és hogy a katonai akciónak hála „Ukrajna visszatért Oroszországhoz” – idézi a BBC.

Az állami RIA-Novosti cikke még szombaton, február 26-án jelent meg. A tényellenőrző/oknyomozó Bellingcat vezetője, Christo Grozev a Twitterén arról ír, több orosz sajtótermék is kirakta a cikket, ami „rendkívül megdöbbentő, még a Kreml mércéjéhez képest is”, és amit aztán gyorsan töröltek.

Az internet ugyanakkor nem felejt, az Internet Archive oldalon megtalálható a dolgozat, ahogy a szintén az orosz kormány által tulajdonolt Sputnik híroldal egy regionális aloldalán is (még). Egy angol verzió a pakisztáni Frontier Post oldalán is fellelhető.

Többek szerint Putyin gyors győzelme után akartak posztolni egy szerkesztői véleménycikket, erre utal az is, hogy szombaton pontosan 8:00-kor jelent meg. A cikk szerzője, Petr Akopov azt írja, Oroszország egy új világrend vezetőjeként tér vissza, ami orvosolja azt a „szörnyű katasztrófát”, amit a Szovjetunió 1991-es szétesése jelentett.

A BBC azt is kiemeli, a cikkben ki van emelve

Oroszország megérkezett egy új világba, de a megérkezett (nastuplenie) ráront jelentéssel is bír.

Akopov a „virtuális polgárháborút” azzal indokolja, hogy „Oroszország visszaállítja történelmi teljességét, összehozza az orosz világot, az orosz népet”. Szerinte Moszkva összevonja „az oroszokat, a fehéroroszokat és a kisoroszokat” (vagyis az ukránokat), és egy orosz tervet javasol a befolyási övezet növelésére.

Az újraegyesítés építésze természetesen Putyin, akit dicsér, hogy még most intézkedett ahelyett, hogy a jövőre hagyta volna a helyzet megoldását.

Vlagyimir Putyin, egy csepp túlzás nélkül mondhatom, történelmi felelősséget vállalt azzal, hogy úgy döntött, nem bízza a jövő generációira az ukrán kérdés megoldását

– olvasható a cikkben, ami azzal zárul, hogy a katonai akció „Oroszország visszatérése a történelmi terébe és a világban betöltött helyére”, ami a helyére tette Európa angolszászait és az Egyesült Államokat.

A nyugati világuralom teljesen és véglegesen véget ért.

A BBC aztán arról is ír, hogy a cikk narratívája az, Ukrajna visszatér a természetes állapotába az orosz világ részeként. De mivel az ukrán invázió jóval lassabban halad, mint tervezték, ez a narratíva lassan elfelejtődik.

Ehelyett az orosz állami média újra azt az üzenetet közvetíti, hogy a támadás egy „különleges katonai művelet”, aminek az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai lázadók támogatása és az ország „elnácítalanítása” a célja. Tulajdonképpen egy szó sem esik az államilag kontrollált orosz sajtóban az áldozatokról, kudarcokról, pedig most a tévéműsorok nagy részét a katonai akciót indokló talkshow-k adják – írja a brit közmédia.

Csak viszonylag kicsi oldalak viszonylag kicsi közönségüket tudja tájékoztatni tarról, mi is a valós helyzet Ukrajnában, miközben az orosz médiahatóság korlátozza az oroszok hozzáférését a Facebookhoz és a Twitterhez, ezzel tiltakoznak a közösségi oldalak „cenzúrája” ellen.

Az ukrán-orosz háborúról minden nap percről percre közvetítéssel foglalkozunk, a mait (keddit) itt találja:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik