Szórakozás

Lépésről lépésre mutatja be az ukrán exminiszterelnök, hogy lehet Molotov-koktélt készíteni

Bocsánat, Bandera-smoothie-t.

Sztepan Andrijovics Bandera az ukrán nacionalisták és a független Ukrajnát 1941-ben kikiáltók vezetője volt, amiből végül a náci Németország támadása miatt nem lett semmi. Ukrajna egy része nemzeti hősként, egy másik, főleg orosz része pedig náci kollaboránsként tekint rá.

Nem véletlen így hát, hogy róla nevezte el, illetve az ő nevét felhasználva nevezte át a Molotov-koktélt a 2016 és 2019 között a miniszterelnöki tisztséget betöltő Volodimir Hrojszman.

A Molotov-koktélt Vjacseszlav Molotov szovjet külügyminiszterről nevezték el, na nem a szovjetek, hanem a finnek. Ők használták a második világháborúban először a szovjet harckocsik ellen lőszerhiány miatt.

A név egészen pontosan onnan jött, hogy Molotov azt nyilatkozta, ők nem is bombázzák Finnországot, sőt, élelmiszert dobnak le az éhező lakóknak. Ezeket a kazettás bombákat nevezték el nyelvrokonaink Molotov piknikkosarainak, és aztán a házilag elkészített fegyvert Molotov-koktélnak.

Hrojszman azonban nem csak nyelvújítóként szerepel most itt, hanem azért, mert a közösségi oldalaira feltöltött egy videót, amelyben lépésről lépésre bemutatja, hogy készíthetik el honfitársai a fegyvert, ha szembeszállnának az oroszokkal.

A győzelemig harcolunk a szabadságunkért

– mondja még el a felvételen.

Érdekesség lehet: az orosz propaganda egyik fő állítása, hogy a jelenlegi ukrán vezetés náci, ezért is kellett békemisszióval támadniuk, csakhogy nem csak az elnök, Volodimir Zelenszkij, hanem például Hrojszman is zsidó származású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik