Szórakozás

„Csendben mind sejtjük: feláldozzuk őket, hogy ne legyen új világháború” – magyar celebek reagáltak az orosz-ukrán háborúra

Chris McGrath / Getty Images
Chris McGrath / Getty Images
Ki az Instagramon, ki a Facebookon adott hangot véleményének a háborús helyzet miatt.

Vlagyimir Putyin elnök utasítására Oroszország csütörtök hajnalban teljes körű támadást indított Ukrajna ellen. A háború borzalmait megörökítő képek azonnal terjedni kezdtek az interneten. A 24.hu-n élőben közvetítjük a helyzetet.

Kapcsolódó
Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért
Moszkva háborút indított Kijev ellen. Az oroszok három irányból vezénylik a támadást. Orbán Viktor elítélte az orosz katonai fellépést, a külügy berendelte az orosz nagykövetet. Az uniós vezetők este tanácskoznak. Sokan tartanak a magyar határ felé. A budapesti orosz nagykövetség előtt több ezren tüntettek. Percről percre követjük az eseményeket.

A magyar celebek nem tehették meg, hogy szó nélkül hagyják a háborút, néhányuk megszólalását napközben már megmutatuk:

  • Tóth Gabi istenhez fohászkodott.
  • Görög Zita eszmékről és ideológiákról posztolt.
  • Míg Dobó Kata azt idézte fel, három évig élt Kijevben, el sem tudja képzelni, mit élhetnek most át az ukrán polgárok.
  • Ábel Anita arról írt, rokonai is élnek Kárpátalján, ő aggódva figyeli a történéseket: „Bár a harcok messze vannak, de nincs perc, hogy ne gondoljak arra, milyen félelem lehet a szívetekben és a gondolataitokban! Szívem minden szeretetével veletek vagyok! Tudom most nem sok, de mást nem tudok adni.❤️”
  • Az X-Faktor győztese, Alee videóban reagált a helyzetre:

Vannak ott élő ismerőseim, és iszonyatosan durva, ami ott történik. Aggodalmas rohadt módon a helyzet. Ártatlan emberek vesztik életüket emiatt a háború miatt. A legrosszabb az egészben, hogy azon túl, hogy imádkozunk, sokat nem tudunk tenni. Imádkozzunk az ukrán emberekért, az ott élőkért, és azért, hogy minél hamarabb vége legyen ennek az egésznek.

  • „Felháborító, aljas, embertelen, elfogadhatatlan gaztett” – fogalmazott Csonka András, aki egy az Ukrajna mellett állok hashtaget írása mellé biggyesztette.
  • Majka egy több évvel ezelőtti dalszövegét posztolta ki:

Bujkálás, sírás, gyilkosság, kínzás, bombázás, tiltás, pusztítás, írtás, fájdalom, halál, betegség, veszettség, vagonba tereljék, láncokon vezessék, EZT SZERETNÉD?! Figyeld a véneket, aki átélte látta a lényeget, lent katonákat, odafent a gépeket, és jobban fáj, mint azt képzeled.

  • Polgár Tünde is miértekre kereste a választ: „Hogyan történhet meg mindez a XXI. században? Soha nem tanulunk a múltból? Egy háború nem sértettség, terület, ideológia: asszonyok, gyerekek félelme, családok nyomora! Imádkozzunk értük, de ki a következő, aki elvesz a nagytestvér, mert megkívánta? A szívem Ukrajnával. Csendben mind sejtjük, hogy feláldozzuk őket, hogy ne legyen új világháború” – írta.
  • Dukai Regina imával fohászkodott a békéért:

Te tudod, Uram, hogy nem törődöm a fegyverekkel. Egyetlen vágyam: a világnak békét hirdető eszközöd lenni. Mert tudom, ahol béke honol, a fegyverek fölöslegessé válnak. Ahol béke uralkodik, az emberek képesek egymást szeretni. Úgy, ahogy te szereted őket. Adj békét, Uram, s tedd fölöslegessé a fegyvereket e csodálatos világban. Ámen!

  • Lilu saját közösségi oldalán más típusú beszélgetést tervezett, de ezt elhalasztotta a kialakult helyzet miatt: „A mai napon sokkal fontosabb dolgokra kell figyelnünk” – írta a műsorvezető.
  • Vujity Tvrtko így fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban:

Kitört a háború, Isten védelmezze az ártatlanokat, Isten óvja a gyermekeket és minden szenvedő embert! Imádkozzunk értük. Utóirat: a fénykép a volt Jugoszlávia területén készült, éppen 30 éve. Sosem gondoltam volna, hogy még az én életemben kitör egy újabb vérontás Európában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik