Szórakozás

Miért vannak a gombok a férfi ruhákon a jobb, a nőieken pedig a bal oldalon?

Miért, tényleg mindig ott vannak? Ez komoly?

Meglehet, hogy nincs olyan ember, aki magától valaha rájött volna, de attól még így van: bár akadhatnak kivételek, a férfi ingeket és kabátokat hagyományosan balról jobbra gombolják (tehát a gombok a jobb oldalon vannak), míg a női daraboknál ugyanez fordítva áll fenn.

Amikor egy ilyen nem mindennapi rejtély megfogalmazódik, mindenkit csak a megoldás érdekel, még szerencse, hogy a Ladbible összegyűjtött néhány szakértői megszólalást a témában. Hogy pontosan miért alakultak így a szokások, pontosan nem lehet megmondani, abban viszont elég nagy konszenzus van, hogy a dolognak a férfiak folytonos fegyverviseléséhez van köze.

Az úri kardot a férfiak mindig a bal oldalukon viselték, mivel döntő többségük jobbkezes volt. Így volt könnyű kihúzni a hüvelyből, ám ha eközben a kabát gombaji a ruhadarab baloldalán lettek volna, a kard markolata vagy a keresztvas könnyen beleakadhatott volna a ruha nyílásába

– így elmélkedik Paul Keers, a Gentleman’s Wardrobe szerzője, hozzátéve, hogy a régi korok kabátjain a gombok nem középen, hanem oldalt helyezkedtek el. Keers szerint aztán az történt, hogy a férfias életmód szimbolizálásaként egyszerűen minden létező ruhadarabra kiterjesztették a gyakorlatot, így a mai napig az a standard, hogy a férfiak ruhadarabjain a gomb a jobb oldalon van

De ha ez igaz is, az még nem magyarázza azt, hogy a nőknél miért van minden a másik oldalon? Erre sincs perdöntő magyarázat, ésszerű találgatás annál inkább.

Melanie M. Moore, az Elizabeth & Clarke női divatmárka alapítója a Todaynek azt nyilatkozta a témával kapcsolatban, hogy amikor elkezdtek gombokat varrni a tuhákra valamikor a 13. században, az innovációt, egyfajta modern technológia megjelenését is jelentette. Ebből kifolyólag legelőször csak a tehetősek engedhették meg maguknak.

Olyan nők, akik soha nem maguk öltöztek, hanem a szolgáik öltöztették őket. Mivel már abban az időben is a társadalom nagyrésze jobbkezes volt, adta magát a helyzet, hogy a gombokat a bal oldalra tegyék, hogy a szemben álló jobbkezes öltöztető könnyebben tudja őket gombolni.

Az igazságot sosem fogjuk teljes valójában megtudni, mindenesetre érdekes, ahogy néhány praktika kiállta az idők próbáját és szó szerint több száz évig fennmaradt. Még úgy is, hogy ma már szerencsére nem elterjedt, hogy a férfiak mondjuk karddal az oldalukon járjanak mindenhova.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik