Szórakozás

Túl ragaszkodó a házitukán, ezért a gazdái két éve nem nyaraltak

A háziállatként tartott egzotikus madár már akkor is sírni kezd, ha kedvenc emberei elhagyják a szobát, ahol van.

Egy háziállat örökbefogadása nagyon hasonlít a gyermekvállaláshoz. Persze, általában egy-két órára magukra lehet hagyni őket, de függnek az embertől, és legtöbben ugyanúgy családtagként tekintenek rájuk, mint a gyerekeikre.

Sok állattartó azt is tudja, a szőrös vagy tollas barátok gyakran túlságosan is ragaszkodóak, ami extrém esetben szeparációs szorongáshoz vezethet.

Egy kaliforniai madárbarát nő ezt a saját bőrén tapasztalta meg, miután két évvel ezelőtt örökbe fogadta imádnivaló kis kedvencét, Toukit – és azóta sem tudta elhagyni. Janelle Tsao az egzotikus madár örökbefogadása óta eltelt időben egyetlen nyaraláson vagy kiránduláson sem vett részt, mert a házában szabadon tartott tukán nem tud nélküle meglenni.

@toukithetoucan

It’s keeping the beak still for me 🧿🥭 ##fyp ##foryou ##foryoupage ##zerotwo ##dancechallenge @tsss_ow

♬ Hai phút hơn - marlene

Nevetségesen hangzik, de a gondozása átvette az életemet. Nem utazom, nem hagyom el az otthonom éjszakára vagy anélkül, hogy egy felnőtt ne lenne körülötte a nap 24 órájában, most már nincs életem Toukin kívül

magyarázta a 35 éves, a kaliforniai nő a Mirror szerint.

„Sokat kérek: »Tudnál vigyázni a repülő kétévesemre?« Olyan, mintha egy gyerekem lenne, gyönyörű, intuitív és mindig kíváncsi. Ezek a madarak olyanok, mint a repülő kisgyerekek vagy majmok – mindenbe belekötnek” – részletezte tovább Tsao, milyen az élet Toukival.

És ha valaha is megkérne valakit, hogy ugorjon be és vigyázzon a szárnyas gyermekére, az borzasztó sok munka lenne, mivel Touki pajkos tud lenni, és a lakás legkülönbözőbb pontjain végzi el a szükségleteit.

Ráadásul a diétáját is nehéz betartatni:

Tegnap paradicsomot aprítottam – amit nem kaphat, mert túl savas –, és egy fedeles tálba tettem. Lerepült a pultra, felemelte a fedelet, és ellopott egy paradicsomot, majd felrepült a padlásunk második emeletére, és gyorsan lenyelte, mielőtt még elkezdhettem volna mászni

– emlékezett vissza Tsao.

Janelle és barátnője, Arielle Zarutsky egy Las Vegas-i utazás során szerettek bele az egzotikus vadállatokba, így amikor 2019 júniusában, alig néhány hetes korában kiszúrták Toukit egy tenyésztőnél, rögtön odavoltak tőle.

„Ott helyben elköteleztem magam, hogy bármit megteszek, hogy szeressem és gondját viseljem. Mindig is az volt az álmom, hogy egy tukánt gondozzak” – mesélte Tsao, aki szerencsére tisztában volt azzal, hogy a tukánok nem átlagos háziállatok – hatalmas helyigényük van, mivel a vadonban, a fák tetején töltik idejüket. Emellett rendkívül territoriálisak és monogámok, így csak egy másik állathoz vagy emberhez kötődnek.

Touki viszont annyira ragaszkodik mindkettejükhöz, hogy rettentő hangosan sírni kezd, ha valamelyikük akár csak elhagyja a szobát. A madár azt is nehezen viseli, ha nem rá figyelnek, ezért telefonálni is szinte lehetetlen mellette.

„Néha beteszem a háttérben a természet madarainak énekét, hogy egy kicsit lecsendesedjen, de néha ez nem működik” – árulta el az egyik praktikát Tsao. Majd a tukántartás egyik legnagyobb kihívásaként azt nevezete meg, hogy ezek a madarak 5-10 percenként könnyítenek magukon, ezért a lakásukban található összes bútorukra műanyag borítást kellett rakni.

Touki életét és további trükkjeit TikTokon lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik