Szórakozás

Műholdképen, milyen pusztítást okozott az Ida hurrikán

A NASA segített abban, hol nincs áram.

A legutóbbi információk szerint az Ida hurrikán áldozatainak száma 45 fő, emellett komoly károkat okozott az infrastruktúrában az Egyesült Államokban, így New Orleans-ben is: leszakadtak a vezetékek, megsérültek adótornyok, csapvízhez, üzemanyaghoz is nehéz a hozzáférés.

Kapcsolódó
„Ez történelmünk legszörnyűbb vihara”
A Katrina pusztításának 16. évfordulóján az amerikai történelem egyik legerősebb hurrikánja csapott le New Orleans városára és környékére. 

A NASA Goddard Űrközpontja és az Egyetemek Űrkutatási Szövetsége (USRA) műholdak adataiból mutatta ki, hol volt áramkimaradás, az augusztus 9-i és augusztus 31-i képeket hasonlították össze. Miguel Román az USRA kutatója azt mondja, meglepően felhőtlenek a 31-i képek, pedig általában egy ilyen jelenség után 48 órának kell eltelnie, hogy kitisztuljon az ég.

Szeptember 1-én több mint 985 ezer ügyfélnél volt áramkimaradás Luisianában, tette közzé PowerOutage.US. Ez nem embereket, hanem otthonokat, üzleteket jelent. 33 ezer ügyfél járt ugyanígy Mississippiben – írta a NASA honlapján.

Az egyik műhold a fényszennyeződést és visszatükröződést méri, ami lehetőséget teremtett arra, hogy megkülönböztessék a kutatók a fény forrásait, intenzitását, típusait. Ezeket az adatokat a Black Marble kutatócsoport dolgozta fel, figyelembe véve a tájban bekövetkezett változásokat (pl. árvíz), a légkört, a holdfázist és kiszűrték az olyan források kóbor fényét is, amelyek nem elektromos fényből eredtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik