Szórakozás

Erotikus novellákkal a stressz ellen

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
Az agyunk képes arra, hogy a megélt stresszt, szorongást átfordítsa szexuális izgalommá, ezért is hasznos, ha néha előveszünk egy-egy erotikus tartalmú könyvet.

Szorongás < Szexuális izgalom

„A tengerparton egy lélek sem volt, úgy döntött, sétál egyet. {…} Muszáj volt levetkőznünk, hogy beteljesüljön a fantáziám. {…} A csípőmet mozgatva finoman magamhoz nyúltam. {…} És belémhatoltál. {…} Csak nézni akartam.” – részlet a Netflixen futó Valeria című sorozatból, amiben a főhősnő erotikus novella írására szánja el magát. Amikor az idézettekhez hasonló mondatokkal teli könyvet látunk, akkor tudjuk, hogy erotikus irodalmat, ponyvát tartunk a kezünkben. Rengetegen tartják cikinek, titkolnivalónak, holott felnőttkorban sokkal többet adhat pusztán az olvasáskor érzett izgalomnál.

Egy oldalnyi erotikus szöveg olvasása is képes beindítani, és ha megtaláljuk a személyiségünkhöz, műveltségünkhöz leginkább passzoló erotikus könyvet, akkor az egész magával ragadhat. Az agy beindul a történeteket olvasva, a fantáziánk szárnyalni kezd, és a hatás nem marad el. Ez pedig nemcsak a szexuális izgalomnak tesz jót: az erotikus szövegek a mentális jóllétünket is szolgálják.

A túlterheltségre, a stresszre kifejezetten jó hatással van az erotikus irodalom olvasása, a szövegek olvasásakor a szorongás pozitív érzelmekre válthat át az agyban.

A félelem és a szorongás helyett a szexuális izgalom és az erotikus értelemben vett túlfűtöttség lesz úrrá az agyon. Megszakíthatjuk tehát a stresszt olyasvalamivel, ami hasonló fizikai érzéseket válthat ki, úgy mint a kipirulás, emelkedett pulzusszám. Az izgalmi állapot és a szorongás között van pszichológiai kapcsolat, hasonló kémiai reakciókat váltanak ki belőlünk, éppen ezért hatásos lehet, ha megfordítjuk a szorongást és helyette inkább pozitív érzelmeket élünk át;

kutatások bizonyítják az agyunk képes arra, hogy a szorongás érzéseit átformálja a szexuális izgalom érzéseire.

Nemcsak nőknek!

Ezért is veszélyes, ha valaki stresszlevezetésként a pornónézéssel összekötött maszturbálást választja. Az agyunk működése sajnos a pornófüggőségig is terelheti a szorongóbb, stresszesebb embereket. A pornó helyett a jól megválasztott erotikus könyvek is megadhatják a szükséges váltást a pozitív érzelmekre, és a függőség is elkerülhető. Ráadásul a szexuális fantázia is erősödhet az olvasással.

A nők számára is jó megoldás lehet a stresszesebb élethelyzetekben elmerülni az erotikus könyvek világában. Ráadásul él az a tévhit a világban, hogy a nők az erotikus könyvek célközönsége. Annyiban különböznek a férfiaktól, hogy a szexhez az érzelmi biztonság sokaknál fontosabb lehet a kalandvágynál, az erotikus könyvekben pedig akad bőven érzelmi szál is a szexuális mellett. Emily Nagoski szexedukátor szerint a nők esetében a vizuális erotikus anyagok, mint a pornófilmek képesek valamennyire beindítani ugyan az izgalmi szintet, azonban bizonyos esetekben arra készteti a nőket, hogy stresszeljenek, zavarba jöjjenek és elkezdjék összehasonlítgatni magukat a képernyőn szereplő színészekkel.

Szexológusok, szexuálpszichológusok is alkalmazzák az erotikus könyveket a terápiákon, hiszen ezeken keresztül újra lehet tanulni a szexuális izgalmat, a könyvek segíthetik az egyéb nemi problémák kezelésére irányuló terápiát. Tipikusan ilyen a lelki eredetű merevedési zavar vagy akár nőknél az, ha nehezen tudnak orgazmust elérni a partnerükkel.

Annak ellenére, hogy igen hasznos, az erotika nem lehet gyógymódja a szorongásos zavaroknak vagy akár a klinikai depressziónak, kiégésnek. Ezeket csak és kizárólag szakemberek – klinikai szakpszichológusok, pszichiáterek – tudják gyógyítani. Azonban a hétköznapokban megélt stresszt segítheti jobban feldolgozni az erotikus irodalom, akárcsak a hobbitevékenységek, az autogén tréning, a meditáció vagy a jógázás. Az agyra jótékony hatással lehet hosszú távon is, érdemes adni ennek egy esélyt.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik