Szórakozás

Ezzel a telefonnal akár filmet is forgathatsz! (x)

Xiaomi
Xiaomi
Az elmúlt években elképesztő fejlődésen mentek át az okostelefonok, ma már akár mozikba kerülő filmet is forgathatunk okostelefonnal. A Xiaomi Mi 11 például alkalmas erre, de az idén debütált telefon nemcsak ezért érdemes a figyelemre: a kiemelkedő kamerarendszer mellé bivalyerős hardver dukál, ráadásul a mobil külsőre is igencsak vonzza a szemet.

Ma már tényleg jó pár olyan mozikban is játszott film létezik, amit teljes egészében vagy részben okostelefonnal forgattak, és létezik ilyen magyar alkotás is, a Hartung Attila rendezte FOMO. Persze azt gondolhatnánk, hogy ehhez minimum egy félmilliós készülékre van szükség, azonban erről szó sincs, hiszen már a jóval olcsóbb Xiaomi Mi 11 is olyan kamerarendszerrel rendelkezik, amivel olyan mozgóképek készíthetők, amik akár egy egész estés mozifilmben is megállnák a helyüket.

Itt a kamera, te vagy az operatőr és a rendező

A Mi 11 hátlapján egy 108 megapixeles főkamera kapott helyet, ami alapból 27 megapixeles fotókat készít, de akár 108 megapixeles képek is készíthetők vele. Emellé jár még egy 13 megapixeles ultraszéles egység 123 fokos látószöggel, illetve egy 5 megapixeles telemakró egység, amivel 3-10 centiről készíthetünk remek közeli képeket. A fő- és nagylátószögű kamerával ugyanakkor nemcsak nappal, de éjszaka is magas minőségű fotók készíthetők, és ahogy említettük, a telefon videózás terén is abszolút megállja a helyét.

Xiaomi

Hartung Attila, a FOMO című  film rendezője számára kiemelten fontos, hogy minden élethelyzethez és természeti körülményhez könnyen és gyorsan alkalmazkodjon a telefon kamerája:

Ilyen lehet a nagy fénykülönbség, az éjszakai sötétség vagy akár a zuhogó eső. Van, hogy ezek a körülmények teremtik meg a legjobb lehetőségeket, ezért fontos, hogy egy megbízható kamera legyen nálunk.

Akár 8K felbontásban is rögzíthetünk felvételeket 30 képkocka per másodperc sebességgel, 4K esetében pedig adott a 60 fps, ami kiegészül optikai- és elektronikus képstabilizálással, tehát ilyen esetben már puszta kézből is gyönyörű, remegésmentes felvételek készíthetők – a főkamerával ráadásul rosszabb fényviszonyok mellett is éles, tiszta, kellően kontrasztos mozgóképek rögzíthetők.

A telefon persze nemcsak azért szuper, mert amatőrként is kiváló fotók és videók készíthetők vele, de érdemes kiemelni, hogy a gyártó fejlett szoftverének hála a kamera applikációval olyan mozgóképes trükkök hozhatók össze vele, amiket jobbára csak a moziban vagy reklámfilmekben lehet látni. Sőt, több olyan szituáció, jelenet van, amit érdemesebb mobillal forgatni, mint hagyományos kamerával.

Ma már reklámokban és filmekben is sokszor látjuk, hogy egy jelenetben ötvözik a filmes kamera és a telefonos felvételeket. Ilyen helyzetben a telefon kamerája a valódi funkcióját látja el – selfie üzemmód –, azonban ezenkívül is rengeteg szituációban érdemes telefonnal forgatni. Ha könnyű súlyú kamerára van szükség, vagy a felvételt olyan szögből kell elkészíteni, ahová filmkamera nem férne be, akkor is nagyon jól használható. Ilyen és hasonló helyzetekben ideális a telefon forgatásra, de rengeteg hasonló szituációt találhatunk még filmezés közben, ahol indokolt lehet. Gondolok itt a szélsőséges időjárási körülményekre, vagyha a fejre vagy testre rögzítve kell forgatni.

– mondta Hartung Attila.

https://www.youtube.com/watch?v=c0ngnzsZnXI

A fent említett szoftverek egyike a Magic Zoom, a Varázslatos Nagyítás, amivel olyan különleges kameramozgást imitálhatunk, mint amilyet először Alfred Hitchcock használt a Vertigo című filmjében: az éppen filmezett személy szinte mozdulatlan, de mögötte mozgásban van a háttér. Az eredmény egészen különleges, viszont alig pár érintéssel könnyedén megvalósítható. Hasonlóan izgalmas funkció az Time Freeze, az időfagyasztás is, amivel a rögzített kép egyik oldalán megállítható a felvétel, miközben a másik oldalon zavartalanul folytatódik, egészen látványos pillanatokat eredményezve. Szintén a filmeket idézik a hosszú záridővel, ügyesen elmosott végeredményt produkáló felvételek, vagy éppen az éjszakai time-lapse és a párhuzamos világ opció – utóbbival a Christopher Nolan-féle Eredet leglátványosabb jeleneteit idéző videókat hozhatunk létre.

Minden egyben van

A Xiaomi Mi 11 persze nemcsak a kamerarendszere miatt izgalmas telefon: az egész készüléket visszafogott, elegáns dizájn jellemzi, ami egyszerűen vonzza a szemet, és akkor a kijelzőjéről még nem is beszéltünk. 6,81 hüvelykes képátló, Gorilla Glass Victus védi a telefon kijelzőjét, alatta pedig egy gyönyörű képet adó 10 bites WQHD+ AMOLED panel adaptív 120 Hz-es képfrissítéssel és 1440 x 3200 pixel felbontással. A képernyő nemcsak villámgyors, de emellé mindent csodálatosan jelenít meg, és mindezt tetézi a sztereó hangszóró, amiket a Harman Kardon hangolt be, tehát nemcsak a látvány tökéletes, de a hangzás is – legyen szó filmekről, videókról vagy akár játékról.

Xiaomi

És ez még nem minden, hiszen a burkolat alatt csúcstelefonokhoz illő hardver kapott helyet: Qualcomm Snapdragon 888 chipset, Adreno 660 grafikus mag, 8 GB memória és 128 vagy 256 GB tárhely társaságában. Ez az összeállítás a mindennapi feladatokhoz több mint elég, de a komponenseknek hála a telefon akár mobiljátékra is tökéletesen alkalmas, és a combosabb programok sem fognak ki rajta.

A Mi 11 továbbá támogatja az 5G-t, így simán csatlakozhatunk vele a hazánkban is egyre elterjedtebb újgenerációs és szupergyors mobilhálózatokra, a 4600 milliamperórás akkumulátor pedig egy napnál is tovább bírja a folyamatos használatot. És a töltéssel sem lesz gond, hiszen a telefon vezetéken 55 wattal tölthető (ehhez adaptert is kapunk a dobozban), vezeték nélkül pedig 50 wattot kapunk, szóval fél óra alatt minimum a felére visszatölthető az aksi. Emellé jön még a képernyőbe épített, ultragyors ujjlenyomat-olvasó, a 2D arcfelismerés, a lehető leggyorsabb vezeték nélküli kapcsolatot biztosító Wi Fi 6, továbbá az NFC, a Bluetooth 5.2 és az infra, szóval ez a telefont mindent tud, amit 2021-ben egy készüléknek tudnia illik.

Xiaomi

És ha mindez nem lenne elég, akkor érdemes tudni, hogy jó ideig nem is kell aggódni a telefon miatt, hiszen a Xiaomi három év gyártói garanciát vállal rá, bónuszként pedig minden vásárló jogosult egy ingyenes kijelző szervizre, méghozzá a telefon vásárlását követő egy évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik