Szórakozás

Meztelen fenekekkel lázadnak az Instagramon

Az influenszerek idealizált világot ábrázoló képeivel ellentétben itt a testünk – és saját magunk – elfogadása a cél.

2015-ben egy Yellowston-parki kirándulás során vetődött fel az ötlet Aidan Weltnerben, hogy csinálni kellene egy fura Instagram-oldalt. Így született meg a Get Your Ass Into Nature (röviden: GYAIN, magyarul: Vonszold ki a segged a természetbe) nevű oldal, ami azóta valóságos mozgalommá nőtte ki magát.

Több mint 1100 bejegyzést számlál az oldal, 112 ezer követő like-olja a bejegyzéseket, amikben a következő közös pontokat lehet felfedezni:

  • egy (vagy több) ember (mindig más),
  • egy(vagy több) fenék,
  • szép táj,
  • és egy kapcsolódó történet.

A sztori olykor vicces, máskor szomorkásabb, legtöbbször pedig motiváló: a nem tökéletes testük felvállalásáról írnak a legtöbben. Mutatunk is egy példát.

Mindig is ki akartam rángatni a seggem a természetbe, de sosem volt meg hozzá a bátorságom. Mindig problémáim voltak a testemmel, és azzal, hogy nézegessem magam a tükörben, de egy válás és egy karrierváltás után keményebben próbálom elfogadni magam. Eltartott egy ideig, de most már egy kis bátorságot sikerült merítenem.

Az alapító a Daily Beastnek elmondta: az oldallal a „mérgező Instargam-kultúra” ellen küzdenek, az a céljuk, hogy az emberek egy kicsit szeressék magukat, fogadják el a testüket olyannak, amilyen. Ugyanis a GYAIN bejegyzései között nem influencerek photoshopolt testrészeit, hanem hús-vér átlagembereket láthatunk, valódi történetekkel és üzenetekkel, és ez a pandémia, a bezártság közepette sokaknak inspiráló lehet.

Weltner azt is elmesélte, hogy a követők közül eleinte a sokan nem értették az oldal lényegét, és a képeken szereplő vonzó női testek mellett megjelentek az alpári, szexista üzenetek – amik ugye pont ellentétesek az oldal filozófiájával és értékrendjével. Több, a képeken szereplő nő kéretlen privát üzeneteket is kapott ismeretlenektől – az ilyen követőket természetesen kizárták az oldalról.

De meggyűlt a bajuk magával az Instagrammal is, hiszen a közösségi oldal több alkalommal is cenzúrázta a képeket, néhányat a meztelenség ábrázolása miatt letiltott. A Daily Beast érdeklődésére érdekes módon ezek a fotók visszakerültek az oldalra, miután „alaposabban is megnézték” őket az Instagram cenzorai, és rájöttek, hogy a képek mégsem ellentétesek a site szabályzatával.

 

Kapcsolódó
A járvány segített, hogy megtalálja a boldogságot: szex coach lett a pincérnőből
Elvesztette állását – aztán kihozta a maximumot a helyzetből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik