Élet-Stílus

A nőket levetkőztető trükkök miatt halt el egy internetes kihívás

Pedig volt egy pozitív üzenete is a sziluettezésnek.

Hamar népszerű lett a Silhouette Challenge, azaz a sziluett kihívás a TikTokon, de ugyanilyen gyorsan tönkre is tették. Jöttek a trollok és veszélybe sodorták a nőket, akik vették a bátorságot, hogy megmutassák a világnak a videóikat – de mondhatjuk úgy is, hogy saját magukat.

Kezdjük ott, hogy mi is ez az egész: a TikTokon fellelhető videókban megszólal Paul Anka Put Your Head On My Shoulder című száma, és látunk egy nőt, lányt, aki egy ajtó előtt áll. Amikor a zene hirtelen átvált Doja Cat Streets című dalára, a főszereplőnek – mintha csak egy James Bond-film főcímében lennénk – már csak a sziluettje látszik, de annyi még kivehető, hogy nincs rajta ruha (vagy csak alsóneműt visel), és erotikus mozdulatokkal táncol az ajtófélfánál.

Az efféle kihívások lényege legtöbbször nem más, mint online unaloműzés, magamutogatás és játék, ám a sziluetteshez kapcsolódik egy nagyon is fontos és pozitív gondolat is: legyen ez a mozdulatsor felszabadító erejű, erőt és bátorságot adó, hiszen sokak önértékelésének, önbizalmának jót tehet egy videó, amelyben vonzónak érezhetik magukat (vagy simán „csak” jól érezhetik magukat a testükben) – a posztokhoz érkező pozitív kommentek ráadásul újabb megerősítést adnak.

A kihívás népszerű lett. Az Insider cikkében is szereplő alábbi videó – csak hogy mutassunk végre egy példát is – cikkünk írásakor 30,5 milliós nézettségnél jár, és több mint 5,3 millió like érkezett rá.

@mrsmosquito

Tried this trend...wait for it 😁##silhouette##mrsmosquito##fyp##xybca##trending##foryou##putyourheadonmyshoulder

♬ Put Your Head On My Shoulder - Giulia Di Nicolantonio

Vetkőztetési segédlet

Aztán mi lett az egészből? Potenciális veszélyforrás.

Valaki ugyanis rájött, hogy a videóknál használt piros snapchates filter viszonylag könnyedén eltávolítható, és hurrá, lehet ingyen bámulni (fél)meztelen nőket, ráadásul – ami a legszomorúbb az egészben – a tudtuk és beleegyezésük nélkül. Ismerve az internet eddigi történetét nem túl meglepő, hogy a kihívással párhuzamosan ez a videószerkesztési trükk is hamar terjedni kezdett. A sziluett kihívásba beletrollkodók így amellett, hogy elrontották a játékot, és elvették mások örömét, veszélynek tették ki azokat, akik eddig feltöltötték a videóikat.

A BuzzFeed cikkéből kiderül, hogy piros filter eltüntetésének mikéntjéről oktatófilmek készültek, a YouTube-on bárki, aki rákeresett, hamar megtalálhatta a szerkesztési segédletet. A Redditen egy több mint 1500 fős külön fórumon gyűjtötték a tippeket, trükköket és praktikákat (szerencsére ezt azóta betiltotta az oldal), a Twitteren pedig akadt, aki kérésre másoknak is megcsinálta a lemeztelenítést, azaz a filter eltávolítását.

Óvatos tánc

Mostanra eljött a kármentés és figyelemfelkeltés ideje: a silhouette challenge-re keresve már nem feltétlenül erotikus videókat találunk a közösségi oldalakon, hanem olyan felvételeket, amiken a nők másokat figyelmeztetnek a kihívásban rejlő veszélyekre. Ugyan továbbra is a megszokott zene szól a háttérben, de a főszereplők már nem táncolnak, hanem óva intenek: ha valaki nem akarja, hogy mások – a beleegyezésük nélkül – meztelenül lássák őket, akkor töröljék a korábban feltöltött videókat, ha pedig épp készülnek Silhouette challenge-es felvételt posztolni, akkor azt annak tudatában tegyék, hogy könnyen visszaélhetnek a felvételeikkel.

Az alábbi posztban például egy fotós „szolgálati közleményét” láthatjuk. Kai Lee azt mondja, nézi ezeket a sziluett kihívásos videókat, és bár tényleg cukik és kreatívak,

érdemes odafigyelni arra, mit viselnek a felvételen, mielőtt véglegesre szerkesztik a videókat,

lévén, hogy igen egyszerű a kész anyagokat „visszacsinálni”, így ha valaki netán meztelen az eredeti képen, akkor utána így fogják látni őt. Bár ez a videó még messze van a 30 milliós megtekintéstől (még a 900 ezret sem érte el), de a több mint 100 ezer like jelzi, hogy kezd a témára terelődni a figyelem.

@lostvsnryshots

PSA TO ALL THE QUEENS ✨ ##silhouettechallenge ##silhouette ##PSA ##queensupportqueens ##tiktoktrends ##photography ##photoshoot ##phototricks

♬ Put Your Head On My Shoulder - Giulia Di Nicolantonio

Minek ment oda?

Miután fény derült a visszaélésekre, sokan azzal a kéréssel fordultak a közösségi oldalakhoz, hogy távolítsák el az oktatóvideókat, a felhasználókat pedig arra buzdítják, hogy jelentsék a YouTube-nak és más oldalaknak, ha ilyesmivel találkoznak.

És ahogy nem volt meglepetés, hogy gyorsan terjedni kezdtek a táncolós videók átszerkesztésének eszköztárai, úgy azon sem csodálkozhatunk nagyon, hogy a témával kapcsolatos posztoknál, híreknél előkerült az emberiség egyik legsúlyosabb tévedése: a jó öreg áldozathibáztatás.

Ahogy a nemi erőszakkal kapcsolatos hírek kommentszekciójában is pillanatok alatt megjelennek a „miért vett fel kihívó ruhát” típusú hozzászólások, itt is rendre felbukkannak a kommentelők, akik nem azokat hibáztatják, akik szoftverekkel megbuherálják mások videóit, hogy meztelenül láthassák a szereplőket azok akaratán és tudtán kívül, sőt másokat is hozzásegítenek a jogsértéshez, hanem sietnek közölni megmásíthatatlan véleményüket, miszerint „nem kellene meztelenkedni az interneten”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik