Szórakozás

Kötött kesztyű, unott arc, keresztbe tett végtagok – ennyi elég egy fotó mémesedéséhez

CHRIS DELMAS / AFP
CHRIS DELMAS / AFP
Joe Biden beiktatása magával hozta egy-két ikonikus pillanat megszületését is: Lady Gaga himnuszéneklésére megmozdult fél Amerika, Greta Thunberg beszólt egy utolsót a leköszönő Donald Trumpnak, Bernie Sanders amerikai szenátor pedig a popkultúra új, rövid életű kedvencévé vált, pedig nem tett többet annál, minthogy helyet foglalt Biden beiktatási ceremóniáján. Ez pedig tökéletes lenyomata lett a netes kultúra erejének.

Pufikabátban, kesztyűben, összegörnyedve egy széken, látszólag szenvedve a zord időjárás viszontagságaitól. Így festett Bernie Sanders azon a fotón, amelyet az AFP hírügynökség fotósa, Brendan Smialowski készített Joe Biden amerikai elnök beiktatásán egy a ceremónia szempontjából látszólag kevésbé fontos szereplőről. Több sem kellett, útra keltek a mémek: a tavaly a demokrata elnökjelöltségért is harcba szálló Sanders ücsörgését kiragadták a kontextusából, és bebiggyesztették különböző hollywoodi filmek egyes jeleneteibe, történelmi pillanatokról készült képekre, festményekre – és a lista itt még közel sem ér véget.

Ez a kép egyáltalán nem olyan jó. Nem a legszebb kompozíció a világon, nem teszem bele a portfóliómba. Ennek ellenére azt mondom, a fotográfiában a kompozíció másodlagos, az első helyen a pillanat megragadása áll

mesélte Smialowski a CNBC amerikai hírcsatorna kérdésére, akinek a feladata az volt a beiktatáson, hogy republikánus szenátorokat fotózzon le – köztük Ted Cruzt isaki kétségbe vonta az amerikai elnökválasztás végeredményét. Ekkor pillantotta meg a demokrata Sanders szenátort, aki a kesztyűjével babrált az ünnepségen. Helyet foglalt egy széken, keresztbe tette a lábait, a karjait, Smialowski pedig lenyomta az exponálógombot.

A többi innentől már történelem.

Brendan SMIALOWSKI / AFP

Nagy eséllyel Ashley Smalls, a Pennsylvania Állami Egyetem diákja indította útjára Sanders képét a mémmé válás útján. Ő töltötte fel saját Twitter-oldalára az AFP képét, ami ezután több mint egymillió lájkot kapott, nem beszélve a százezer feletti megosztásról. Úgy fogalmazott a CNBC-nek, hogy pusztán azért osztotta meg a képet, mert saját magára emlékeztette, mikor egy hosszú meetingen kell ülnie, de már alig várja, hogy vége legyen annak. A dolog betalált, mert mint mondja, a legtöbb hozzászólás arról szólt, hogy az emberek magukra ismertek.

A képet készítő fotós eleinte nem is vette észre, hogy mémmé vált az alkotása, de érkezni kezdtek hozzá az üzenetek barátoktól, kollégáktól, hogy az emberek elég jól szórakoznak Sandersen. Egyre világosabbá vált neki és az ügynökségének is, hogy mém született.

Nem gondolom, hogy bármelyik fotós megőrülne a gondolattól, hogy mém lett a képéből. De azért jó látni, hogy az emberek ennyire kreatívak.

Sanders és a sajtócsapata kaptak az alkalmon, és igyekeztek pénzt keresni a dologgal: a szenátor ikonikus ücsörgését pólókra, pulóverekre nyomtatták, majd elkezdték azokat online árulni. Aki megvásárolja a ruhadarabot, jótékonykodik: a befolyt összegeket olyan események finanszírozására költik majd Sandersék, ahol hátrányos helyzetű időseket tudnak ételhez juttatni.

Ahogy a szenátor mondja:

Vermontban ismerjük a hideget: melegen öltözünk, cserébe nem is aggódunk a divat miatt.

Sanders egyik kiegészítője egy kötött kesztyű, amit még egy vermonti tanárnőtől, Jen Ellistől kapott évekkel ezelőtt. A nő saját kezűleg készítette a darabot, és a kép mémmé válása után elárasztották a megrendelések, hogy készítsen annyi kesztyűt, amennyit csak el tud adni. A nő a Twitteren azt írta, a kérés lehetetlen, a kesztyűből egy darab készült, az is Sandersnek – és akármennyire szeretnék, nem fogja újra elkészíteni másnak.

A teljesség igénye nélkül, mutatunk néhány Sanders-mémet a legjobbak közül:

A Budapesti Közlekedési Központ sem állta meg, és elkészítette a saját verzióját:

 

De azt azért jegyezzük meg, hogy a mémek csak bizonyos szintig szórakoztatóak:

Kapcsolódó
A mémek egészen addig viccesek, amíg nem a te fotódon nevet az egész világ
Tényleg igaz, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az örökre ott is marad? Megillet bennünket a felejtés joga? Jogos kérdések, ha egy felkapott fotónk vagy videónk miatt felfordul az életünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik