Szórakozás

Véget ér a Halálos iramban, de ezekre az agyatlanságokra mindig emlékezni fogunk

Nemrég derült ki, hogy a kilencedik epizód után már csak két Halálos iramban-film van tervben, a rendező Justin Lin egy nagyszabású finálét tervezget kétfelvonásos formában, az ügyön persze Vin Diesel is gőzerővel munkálkodik majd. Néhány videóval felidézzük a széria eddigi legelborultabb jeleneteit, melyek nemhogy a fizikára, de a józan észre is fittyet hánytak.

1. Paul Walker matematikailag kiszámított ugrása

A filmsorozat hetedik epizódjában (amely Paul Walker utolsó filmje volt halála előtt) hőseink autósüldözésbe kezdenek, melynek végén Walker karaktere egy szakadék szélén táncoló buszból próbál kimenekülni. Miután sikeresen kimászik belőle, a busz szépen csúszni kezd a mélységbe, Walker pedig kétségbeesett futásba kezd a felborult jármű oldalán. Michelle Rodriguez autóval igyekszik a mentésére, majd miután megtörténik az ugrás, Rodriguez pont úgy csúszik oda az autóval, hogy Walker el tudja kapni a spoiler alatti vascsövet.

2. A repülő Diesel

A hatodik filmben Michelle Rodriguez karaktere éppen a mélybe zuhanna, ám érkezik Vin Diesel: nagyjából 150 km/órás sebességnél kimászik az autójából, hogy aztán egy nagy ugrással Rodriguezt elkapja, majd

sértetlenül csapódjanak be egy másik járgány szélvédőjébe.

Túlzottan itt sem vették figyelembe az alkotók a fizika törvényeit, Diesel figurája pedig látnoki képességekről tett tanúbizonyságot, annyira tükörsimán ment ez a cseppet sem realisztikus művelet. Akár egy videójáték.

3. Biztos halál? Ugyan már!

Már a harmadik epizódban tetten érhető az a szemléletmód a Halálos iramban rendezőinél, hogy nincs lehetetlen a karakterek számára,  Vin Diesel egy nagyon haragos nézéssel bármilyen szorult helyzetből meglátja a kiutat. Ebben a jelenetben is Diesel és Rodriguez játszották a főszerepet: a színésznő egy tartálykocsiról ugrik át Diesel autójába (ez a mutatvány még kevés ahhoz, hogy az ingerküszöböt átlépje), végül látszólag megoldhatatlan problémába ütköznek. Menthetetlenül dübörög feléjük az említett lángoló tartálykocsi, ám Diesel egy kövér gázzal pont átslisszol alatta.

4. A Szikla tényleg egy szikla

A hetedik epizódban megszámlálhatatlanul sok erős jelenet van, az egyik ilyen, mikor Jason Statham és Dwayne Johnson bunyózni kezdenek egy irodaházban. Ez végül egy nagy robbanással ér véget Statham jóvoltából, aki robbanótöltetet dob a másik felé. Csakhogy megérkezik Johnson társa, aki erről mit sem sejt, így Johnsonon a sor, hogy megmentse őt. Elé ugrik, majd a lökéshullám kihajítja őket a több tíz méter magas épületből, hogy végül egy autó tetején landoljanak. Természetesen a Szikla tompítja a becsapódást, hőstettét megússza egy kar- és lábtöréssel.

5. Beugrás a Burdzs Kalifába

Hetedik felvonás: Diesel és Walker a Burdzs Kalifába látogatnak, ahol egy sportautóba rejtett kütyüt kell megtalálniuk. Ez nem jön össze, így muszáj elmenekülniük az autóval együtt a biztonsági szolgálat elől. Diesel megoldása igazán hétköznapi: átugrat három felhőkarcolót a járgánnyal. Az utolsó épületben aztán sikerül kiugraniuk a mozgó kocsiból, ami a mélybe zuhan. Az ugrások közben még Statham gránátlövését is túlélik, igaz, az autón meghibásodik a fék. Itt már Mission Impossible-stílusban írták a forgatókönyvet.

6. Ejtőernyős ugrás autóval

A filmsorozat hetedik része tényleg csak az ugrásokról, esésekről és ezek végtelen kombinációjából áll. Hőseink a film egy pontján megkísérelnek támadást indítani egy hegyekben vonuló konvoj ellen, erre pedig mi más jobb megoldás létezik, minthogy több ezer méter magasról, repülőből ugorjanak ki autóikkal, hogy rajtaüssenek a gyanútlan ellenségen. Persze a négykerekűeket ejtőernyővel szerelték fel, Dieselék annak rendje és módja szerint irányba állítják zuhanás közben az autókat, majd nagyon simán landolnak velük az aszfalton.

7. A Dodge Charger az új erőgép

Az ötödik epizód – nem meglepő módon – egy nagy autósüldözéssel ér véget, ahol Diesel és Walker egy hatalmas, több tonnás páncélszekrényt kötnek Dodge Charger típusú autóik mögé, majd ezzel végigcikáznak a városon, rendőrökkel a nyomukban. Eleve kérdéses, milyen anyagból van az a kötél, amivel húzzák a szekrényt, de még több gondolatot felvet, hogy mennyire kell ahhoz profin manővereznie a két sofőrnek, hogy el se akadjanak az utcai tereptárgyakban.

8. Autóval a mélybe

Megint megkerülhetetlen a hetedik epizód, ahol Diesel és egy új szereplő, Nathalie Emmanuel néz farkasszemet az ellenséggel. Mindketten autóban ülnek a sziklaszirt előtt, látszólag nincs is menekvés a fegyveresek elől. Diesel azonban gondol egyet, irányba fordítja az autót, hogy aztán egy gázadással levesse mindkettejüket a mélybe. Az autó ripityára törik, de mindketten megússzák karcolások nélkül. A magyarázat persze legitimál mindent:

karaktereink megerősítették az autó vázát, hogy ezt kibírja.

9. Mozgó kocsiból mozgó kocsiba ugrás

A Burdzs Kalifából ismerős kütyü újfent főszerepet játszik a hetedik epizód ezen jelenetében: az új szereplőként mély vízbe vetett Emmanueléket drónokkal üldözik a rosszfiúk, neki pedig át kell ugrania egy menekítő autóba a pillanat tört része alatt. Ezt egy nagyon trükkös, vezetéstechnikai díjat érdemlő mutatvánnyal teszik meg Walkerék.

10. A Szikla és a robbanótöltet-bowling

A nyolcadik epizódra, ha lehet, még jobban elrugaszkodott a valóságtól a széria: a végső nagy üldözésben tengeralattjárók is előkerültek, ezekből persze robbanótöltetet lőnek ki hőseinkre. A Szikla ezt nem hagyja, így

kimászik a mozgó autójából a jégre, talpon marad a bakancsában, és puszta kézzel arrébb löki a töltetet, hogy az helyettük az ellenségeiket találja telibe.

Igazi tarolás a részéről!

Kiemelt kép: UNIVERSAL PICTURES / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik