Szórakozás koronavírus

A koronavírus-járványt a világ elé táró orvos özvegye gyereket szült

Felesége a közösségi médiában üzent elhunyt férjének.

Li Ven-liang volt az az orvos, aki az elsők között próbált figyelmeztetni a Vuhanban pusztító új vírusra. A koronavírusra, aminek a létezéséről akkor a világ más tájain szinte még semmit sem tudtak. Az orvos februárban elhunyt a vírus miatt.

Felesége ekkor már állapotos volt, ma, azaz pénteken adott életet kisfiúknak a vuhani kórházban.

Látod onnan a mennyből? Az utolsó ajándék, amit adtál nekem, megszületett ma. Biztosan rendesen a gondját viselem

– írta az özvegy a kínai közösségi oldalon, a WeChaten.

Ven-liang még december végén írt a régi egyetemi csoporttársainak, hogy figyelmeztesse őket a vírusról, és legyenek óvatosak.

Nem sokkal később a rendőrség zaklatni kezdte, és azzal vádolták, hogy rémhírt terjeszt. Egy nyilatkozat megírására kényszerítették, amiben „elismeri tévedését”, és megígéri, hogy nem követ el további „jogellenes cselekedeteket” – emlékeztet a CNN.

Február 1-én lett pozitív a tesztje, kevesebb mint egy héttel később meghalt. Halála után majdnem két hónappal később kért elnézést a rendőrség a zaklatásért, azóta nagyjából már hivatalosan is lehet hősként emlegetni az orvost.

Egy halott orvos szelleme kísérti a kínai politikai elitet
Li Venliang volt az első, aki figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire. Az orvost megpróbálta elhallgattatni a kínai vezetés, de szavai még a halála után is sokakhoz eljutnak.

Kiemelt kép: Mark RALSTON/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik