Szórakozás koronavírus

Pizsama, magány, türelem – tíz magyar dal, amelyek előre megfogalmazták a karanténérzéseinket

Hetek óta tart a kijárási tilalom, de sokan már ezt megelőzően is karanténba vonultak az országban. A szilveszteri koccintáskor senki sem gondolta volna, hogy mi vár ránk 2020-ban, viszont akad jó pár olyan magyar dal, amelyek átvitt értelmű szövegeikkel mintha megjósolták volna a jelenlegi helyzetet. A szerelmi bánatról szóló retró magyar számok most új értelmet nyertek, egy-egy soruk vagy felütésük pont illik a karantén kontextusába. Összegyűjtöttünk tíz dalt, melyek tökéletesen rezonálnak a közhangulatra, az érzéseinkre és a sokak számára magányos időszakra. Figyelem: a cikket kellő iróniával kezelje!

Animal Cannibals – Vasárnap reggel

Rémlik, hogy volt idő, amikor a vasárnap a jóleső pihenést jelentette? Az Animal Cannibals Vasárnap reggel című száma eredetileg egy óda a vasárnapi semmittevéshez, ami a jelenlegi körülmények miatt lényegében bármelyik, de ha őszinték vagyunk magunkkal, az összes napunkat jellemzi. Pizsamában – kinek csíkos, kinek nem – az időt mint koncepciót teljesen elfelejtve várjuk, hogy végre történjen valami, akármi. Azért az talán vigasztal, hogy most mindenki ugyanezt csinálja, és nem maradunk ki semmiből, maximum egy pletykából. Ki emlékszik már arra, amikor reggel még volt értelme felöltözni, és dolgozni kellett menni? Neadjisten, tömegközlekedési eszközzel?

Csak fekszem, és zsibbadok az ágyban,
Tetőtől talpig csíkos pizsamában,
Csak bambulok, és tuti, hogy ma nem kelek fel,
Hogy hány óra van, az most engem nem érdekel,
Hiszen vasárnap van, a napocska meg ragyog,
A hasamat süti, de én nem moccanok,
Csak tespedek, és semmire sem figyelek,
Azt hiszem, ma egész nap pihenek.
Jó volt a hétfő, a kedd, a szerda meg a péntek,
A csütörtök, a szombat, de most vége van a hétnek,
Az ajtót bezárom, és nem bánom,
Ha elkerül ma minden barátom.

Cserháti Zsuzsa – Boldogság, gyere haza

Az egyik klasszikus retró dal, ami minden bográcsozós, nosztalgiázós házibuliban felcsendül. A jelentése eddig kimerült a szerelmi bánat kategóriában, a mostani helyzet miatt azonban kénytelenek vagyunk átértékelni és új kontextusba helyezni: a nagyszülők és a család hiányára. Persze az ő érdekükben egy ideig nem találkozunk velük, de Cserháti soraiból akár arra is asszociálhatunk, hogy az egykori vasárnapi ebédek vagy a nagy családi estek a nagyszülőknél most egy időre elmaradnak.

Két szoba közt a csend, de végtelen nagy távolság.
S mi otthonunknak hívtuk egykor ezt a két szobát.
Esténként úgy vártalak, tudnod kell ez nem panasz,
és nem sírok csak bánt a cigaretta füst, attól könnyezem.

Ámokfutók – Meghalok egy csókodért

Ez a sor jókora túlzás, tudjuk, de közben mégis illik a felsorolásba. Az biztos, hogy Kozsó mindig is jóval megelőzte a saját korát. Azt viszont talán még ő sem látta előre, hogy a Meghalok egy csókodért című dalának ez az egy sora mennyire meghatározó lesz 2020-ban.

 Meghalok, hogyha hozzám érsz.

Halott Pénz – Valami van a levegőben

Annyiban pontatlan a Halott Pénz szövege, hogy pont az említett órákban van szabad kijárása a 65 éven aluliaknak. Ezen kívül a banda már 2014-ben is érezte, hogy van valami a levegőben, még úgy is, hogy vélhetőleg nem a koronavírusra gondoltak, amikor írták a dalt. De nagyjából pontos a megfogalmazás, miszerint éjjel elfelejtjük a világ problémáit, majd reggel minden újra kezdődik előröl, mint egy ördögi körforgás.

Valami van a levegőben, valami ami éjjel összerak,
Van valami a levegőben, valami ami reggel szétszed.
Kettőkor elindulni, na még mit nem.
Háromkor elindulni, na még mit nem.
Négykor ma elindulni, na még mit nem.

Neoton Família – Kell, hogy várj

Kísérteties, hogy ráhibázott ezzel az 1968-ban kiadott dallal a Neoton Família, milyen lesz az életünk 2020-ban. Ha valaki összeveszett egy közeli ismerősével azért, mert az nem akarja betartani a kijárási tilalmat, csak küldje el neki ezt a számot.

A barátok remélhetőleg tényleg megvárnak, pláne azért, mert esélyes, hogy nekik sincsen jobb dolguk. Plusz, szerencsére, ma már a nap bármelyik pontján elérünk bárkit az egész világon. De ezt vajon hogyan látta előre az együttes? Lehet, hogy nem ártana alaposabban megvizsgálnunk a többi számukat is, hátha mást is tudtak.

Szemedben könnyek,
Haragszol rám.
Hogy el kell menjek,
Nem az én hibám.
Kell, hogy várj, várj is meg,
Ne félj, újra visszajövök.
De addig írj, gyakran írj,
Így szerezz egy kis örömöt nekem.

Szécsi Pál – A távollét

Vészjósló sorokat énekel Szécsi Pál A távollét című dalában, és ezen a ponton már tényleg úgy tűnik, mintha a zeneszerzők egyöntetűen kitalálták volna, hogy egy jövőbeli világjárványról fognak dalt írni. A versszak olvasásával magunk előtt látjuk a jelenetet, amikor valaki éppen nem otthon, hanem a szabadban tartózkodik, és ártatlanul tüsszent egyet, de attól fél, hogy valaki meghallja.

Utolsó beszélgetésünket egy száguldó
mentőautó szirénája szakította félbe.
Megijedtem, mint mindig,
ha valahol a sziréna felhangzik.
Pedig akkor még nem tudtam,
hogy számomra és számodra
nagyobb veszély nem jöhet,
mint hogy elhagyjuk egymást.

V-Tech – Ha megtehetném

A V-Tech 2010-ben adta ki a Ha megtehetném című számot, amit vétek lenne nem bevenni ebbe a listába, mivel véletlenül szinkronban van azokkal a hátsó gondolatainkkal, hogy kimerészkedjünk, és találkozzunk valakivel, miközben jól tudjuk, hogy nem lehet. Bárcsak lenne egy folytatása a számnak, amiben Kefir és Szamóca tanácsokat adnának abban is, mégis hogyan fékezzük meg ezeket a vágyainkat.

Miért, mondd, miért tiltják meg, hogy együtt legyünk?
Tudjuk azt, hogy vétkezünk, és mégis itt vagyunk.
Annyi mindent mondhatnánk és mégis hallgatunk.
Viszont megfogadtuk, hogy többé nem lehet,
De kell csak még egy percnyi tiltott élvezet.

Hooligans – Királylány

Ha most kéne koncertezniük, bajban lennének, ha erre a slágerre kerülne a sor. Ez a dal (pontosabban az egyik sora) a koronavírus kontextusába helyezve kissé hasonlít az 1995-ös Vírus című filmmel kapcsolatos érzéseinkhez. Szeretjük, és mivel jól tudjuk, hogy egy globális járvány idején tilos belekezdeni saját magunk érdekében, még jobban hívogat, hogy megnézzük. Persze tudjuk, hogy nem tenne jót a lelkünknek.

Engem is elkapott ez a szörnyű járvány.

Zorán ft. Bródy János – Ne várd a májust

Még nem tudjuk, hogy mi lesz májusban, de Zorán és Bródy János szerint ne számítsunk semmi jóra. Lehet, hogy tudták, ebben a hónapban fog csúcsosodni a járvány? Lehet, hogy a globális felmelegedés is közbeszól, és megint lehűl az idő májusban? 1990-ben jelent meg a dal, reméljük, bármire is gondoltak akkor, az már elévült.

Készülj a hosszú télre, kedvesem,
Mert hosszú lesz a tél, én azt hiszem.
A szíved melegét tedd el nekem,
Én majd a szemed fényét őrizem,
Szedd össze mindazt, ami megmarad,
Csak lassan égesd el a vágyakat.
Csavard a lángot lejjebb, kedvesem,
A tűzre szükség lesz még, úgy hiszem.

Koncz Zsuzsa – Elszállt a nyár

De komolyan, mit tudott akkor Zorán és Koncz Zsuzsa is, amit mi nem? Sokan spekulálnak, hogy nyáron még nem fog visszaállni az emberek élete a régi, megszokott kerékvágásba, de egyelőre sokkal könnyebb, ha megpróbálunk csak rövid távon gondolkodni, és elég tennivalót találnunk aznapra. A nyár pedig legyen csak a jövő problémája.

Elszállt a nyár, hol van ma már,
A sok régi dal messze jár.
Elszállt a nyár, hol van ma már,
De emléke még visszajár.
Miénk volt a föld, a kétség nem gyötör,
Az országút volt otthonunk.
Éreztük összetartozunk.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik