Szórakozás

Mariah Carey 50 éves lett! – Vagy mégse?

Mariah Carey 50 éves lett! – Vagy mégse?

Bizonyos oldalak szerint 1969-ben született, mások szerint viszont 1970-ben, ő maga pedig nem hajlandó elárulni az igazat. De kit érdekel, hány éves most pontosan Mariah Carey? Sokkal fontosabb az, hogy milyen csodálatos dolgokat csinált az elmúlt harminc évben.

Ma van Mariah Carey születésnapja, ez az egy dolog biztos. Azt ugyanis tudjuk, hogy az énekesnő március 27-én született. Azt viszont valójában már senki nem tudja, melyik évben történt mindez: 1969-ben vagy 1970-ben. Még a Wikipedia sem tudja erre a választ, ott is két dátum szerepel egymás mellett. A legtöbben az 1970-es verzióban hisznek, bizonyos tények azonban inkább az 1969-et erősítik.

Nézzük az érveket!

1969

  • 1991 januárjában, vagyis az énekesnő márciusi születésnapja előtt két hónappal a People magazin és a Los Angeles Times is 21 évesként hivatkozott Carey-re, ami már az 1969-es dátumot igazolja.
  • Ahogy az 1969-es dátum mellett szól az is, hogy Mariah Carey 1987-ben érettségizett, vagyis ha 1970-ben született, akkor elvileg 17 évesen már érettségije volt.
  • Az amerikai szerzői jogi katalógusban is 1969-es dátum szerepel születési évként Carey neve mellett.
  • Illetve találhatunk a neten fotókat az énekesnő útleveléről is, amin ugyancsak az 1969-es dátum szerepel, ehhez azonban tegyük hozzá, hogy ma már egy nyolcéves gyerek is könnyen photoshopol hasonlót.

1970

  • Carey első albuma, ami szimplán a Mariah Carey címre hallgatott, 1990 júniusában jelent meg, az erről szóló New York Times-cikk az énekesnőről akkor azt írta, húszéves.
  • 1999-ben Carey anyja Oprah műsorában azt mondta, lánya 1970-ben született.
  • A TMZ megszerezte az énekesnő ikergyerekeinek születési anyakönyvi kivonatát, amin szintén az 1970-es dátum szerepel Carey neve mellett.

Na de mit mond erről Mariah Carey?

Valójában semmit. 2014-ben az Observernek a témában annyit volt hajlandó csak nyilatkozni, hogy ő nem számolja az éveket, és nem születésnapokat tart, hanem évfordulókat, mert ő örökké 12 éves. Vagyis maradjunk annyiban, hogy Mariah Carey-nek ma van a születésnapja, ami attól függetlenül, hogy 12, 50 vagy 51 éves, egy baromi fontos nap, nemcsak neki, hanem a világon milliók számára, akik 30 éve hallgatják/csodálják/imádják őt.

Most pedig következzen pár kincstári fénykép!

* * *

Anyja, Patricia Hickey operaénekesként és énektanárként dolgozott, amikor megismerkedett a venezuelai és afroamerikai származású Alfred Roy Carey-vel. Hickey-t családja kitagadta, miután egy fekete férfivel kötötte össze az életét.

1994-ben. Fotó: Instagram/Mariah Carey

 

Carey-nek két testvére van, egy nővére és egy bátyja, Allison és Morgan. Szüleik válása után Allison az apjával maradt, Mariah és Morgan pedig az anyjukkal.

1992-ben egy rendesen összegyűrt drapéria előtt. Fotó: Paul Natkin/WireImage

 

Nevét, mármint a Mariah-t állítólag az 1951-es Paint Your Wagon című Broadway-musical, They Call the Wind Mariah című száma után kapta.

1990-ben. Az ott mögötte remélhetőleg nem penész. Fotó: Micelotta/ImageDirect*** SPECIAL RATES APPLY ***

 

A középiskola után New Yorkba költözött, ahol négy másik lánnyal bérelt egy lakást. Kozmetikusnak tanult, közben pincérnőként dolgozott, de már ekkor dalokat írt, és kiadóknál házalt felvételeivel, de mindenhol elutasították.

1990-ben. Fotó: Deborah Feingold/Getty Images

 

1988-ban ismerkedett össze Brenda K. Starr énekesnővel, aki elvitte magával egy buliba, ahol Carey végre odaadhatta demóját a Columbia Records vezetőjének, Tommy Mottolának, aki gyakorlatilag azonnal szerződtette. Öt évvel később, 1993-ban pedig össze is házasodtak.

Esküvőjén Tommy Mottolával. Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

 

1990-ben megjelent első albuma, aztán a második, a harmadik, 2018-ig összesen 15 stúdiólemezt készített.

1993. Fotó: Kevin Mazur Archive/WireImage

 

1995-ös Daydream című albumáról a One Sweet Day című szám, amit a Boyz II Men tagjaival énekelt, összesen 16 hétig volt a Billboard 100-as listájának első helyén. Ezt a rekordot egészen 2017-ig tartotta, amikor utolérte őt a Despacito szintén 16 héttel, 2019-ben viszont megelőzte őt Lil Nas X az Old Town Roaddal, ami összesen 17 hétig volt az első helyen.

Daydream című albuma

 

Carey hangterjedelme öt oktávból áll, ennél egyedül csak Axl Rose hangterjedelme nagyobb. Ide kattintva lehet megnézni a többi énekesét is.

1993. Fotó: KMazur/WireImage

 

Hat Jack Russell terrierje van. Legalábbis ez szerepel ezen az oldalon. A világ népességének nagy százalékánál jobb dolga van ennek a hat kutyának, akiket Carey a magángépével reptet vakációzni kutyahotelekbe, illetve kutyafürdőkbe, ahol személyre szabott napi menüt kapnak.

1995-ben. Fotó: Rose Hartman/Getty Images

 

2001-ben ideg-összeroppanást kapott, pár évvel ezelőtt beszélt először arról, hogy bipoláris zavara van.

1991-ben. Fotó: Larry Busacca/WireImage

 

Arra pedig, hogy miért ő a legnagyobb díva a világon, tökéletes példa az, hogy egyszer – állítólag – húsz fehér kismacskát és 100 fehér galambot rendelt be egy fellépése előtt a riderén, vagyis azon a listán, amin azt adják le az énekesek és együttesek, hogy mire van szükségük a backstage-ben.

Whitney Houstonnal 1998-ban. Fotó: Kevin Mazur/WireImage

 

Boldog születésnapot!

Fotó: by Dia Dipasupil/Getty Images

 

Kiemelt kép: Deborah Feingold/Getty Images

Olvasói sztorik